Dunaföldvár

2015.10.28. 13:33

Madarász óvoda címre is pályáznak

Dunaföldvár - Az Eszterlánc Óvoda külvégi csoportjai bekapcsolódtak a Madarász ovi programba. Az első foglalkozásokat a múlt heti pedagógiai napok keretében tartották néhány, más intézményből érkezett érdeklődő jelenlétében.

L. Mészáros Irma

A nyolc foglalkozásból álló programsorozatot Bodor Ádám, a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület természetvédelmi mérnöke tartja. Az országos program kitalálója és meghonosítója Zsoldos Árpád, aki úgy vélte, hogy a gyerekekkel a legfogékonyabb időszakban, óvodás korban kell megszerettetni a természetet. Az 1992-ben indult madarász ovi foglalkozások fő célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett az, hogy élő kapcsolatuk alakuljon ki a természettel, a madarakkal. Ezért a benti csoportszobai foglalkozásokon kívül az óvoda környezetében is lesznek programok, illetve kirándulásokat is terveznek. A földváriak ideális helyzetben vannak, a Duna-part, a parkok, sőt maga az óvodakert is lehetőséget nyújt a madárvilág megfigyelésére.

Az óvodások aktív résztvevői voltak az első foglalkozásnak

Az első foglalkozáson vetített képek segítségével ismerték meg a kicsik a madarak jellegzetességeit, testi felépítésüket, lakóhelyüket, szokásaikat, s eközben gazdagodott szókincsük is. Aktív résztvevők voltak, hiszen az eddigi tapasztalataikhoz kötötték a képeken látottakat. A program elindítója szerint nem ismereteket akarnak a gyerekekbe sulykolni, hanem megteremtik annak a feltételeit, hogy a természettel kapcsolatban élményeket, érzelmeket éljenek át, mert így alakítható ki a hosszú távú környezettudatos magatartásuk.

Egyébként a külvégi óvoda megpályázta a Zöld óvoda címet, s a közeljövőben pályázni fog a madárbarát címre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!