Dunaföldvár

2014.04.24. 15:50

Az Annamatia női kórus harminchárom esztendeje működik

Virágvasárnapon koncertet adott a 33 éve működő Annamatia kórus a klasszikus zene kedvelőit az Öregtemplomba.

L. Mészáros Irma

A kórus a koncert után, közöttük a nem egyenruhások: Faragó Dóra (balról), Kun Erika, Batta Istvánné és Perémi Erzsébet

A húsvéti lelki készülődés, elcsendesedés mély pillanatait élhették át a koncert résztvevői, miközben a 18. századi zeneszerző, Pergolesi Stabat Mater című oratorikus művét hallgatták. Az Annamatia 2008-ban már énekelte ezt a darabot, nem is akárhol, hanem az olasz Ossanában, majd a német Weikersheim értő közönsége előtt. A Riva del Gardában rendezett nemzetközi kórusversenyen is megmérettették magukat: versenyprogramjukért a nemzetközi zsűri ezüst diplomát adományozott a kórusnak.

Kun Erika, aki 1998 óta vezeti a nőikart, úgy véli, hogy a kórus és a kórusvezető érése kellett ahhoz, hogy Pergolesi nagyszerű művét tervbe vegyék. Olyan oratorikus művet keresett, mondja, amely amatőr kórussal is elénekelhető, s amely megteremti azt a csodát, amit csak a tökéletes zenei alkotások képesek. A 26 éves korában elhunyt későbarokk zeneszerzőnek, Pergolesinek az utolsó alkotása ilyen csoda. A legenda szerint halála napján fejezte be e művét. Talán ezért ilyen megrendítő mélységű és ilyen rendkívül jól megírt.

Az Annamatia karnagya az elmúlt év végén vette elő újra a Stabat Matert, s januártól próbálták rendszeresen a darabot. Megértek rá, s így az ének lelki töltődést, megtisztulást, gyógyulást jelentett ahogy több kórustag is megfogalmazta. A koncert elején elhangzott a Stabat mater középkori himnusz magyar szövege Sík Sándor fordításában. A verset a kórus egyik legfiatalabb tagja, a nyolcadikos Bacsa Mária Kata olvasta fel.

A Jacopone da Todinak tulajdonított mű érzelmi hullámzását remekül visszaadja a dallam: Az ember, aki a kereszt alatt álló, Jézus kínszenvedése miatt szenvedő Szűz Máriát szemléli, érzi és osztozik Mária mély fájdalmában, s így a mű a megváltás bizonyosságának megvallásával a keresztény hit alaptételét mondja ki.

Pergolesi tizenkét tételes Stabat Materét a kórus Perémi Erzsébet zongorakíséretében adta elő. A tételek érzelmi hullámzását a hangnem változása fejezi ki: hol szomorú, vagy drámaian tragikus, másutt líraian vigasztaló vagy magasztosan emelkedett. Ezt a sokszínűséget remekül tudta érzékeltetni a két szólista: Faragó Dóra, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke és Batta Istvánné, a bölcskei kórus karnagya. Harmonikusan kiegészítették egymást. A jó műben könnyű egymáshoz hangolódni mondja Dóra. Szép szoprán hangja remekül kifejezte az érzelmi hullámzást. Batta Istvánné altjában ott éreztük a vigasztaló, az enyhet adó halálba segítő anya fájdalmas szeretetét.

Az Annamatia rendszeresen részt vesz kórustalálkozókon, fesztiválokon. Alkalmi koncertként megszólaltatták Bárdos Lajos: Ave Maris Stella című művét a milánói Dómban, Kodály Esti dalát a kolozsvári és sepsiszentgyörgyi templomban. 2007 óta a kórus fiatalabb tagjai részt vesznek az Énekel az ország nagyszabású rendezvényen, amelynek keretében a Budapesti Akadémiai Kórustársaság a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral karöltve az ország sok amatőr kórusával együtt énekli az oratorikus irodalom remekeit. A Művészetek Palotájában tartandó májusi koncerten például Haydn Teremtés című oratóriumát.

A Stabat Materrel az Annamatia az erdélyi testvérvárosba, Borszékre készül a nyáron. Nehéz mű, mondják, de jó volt megismerni, s felemelő érzés előadni. A közönségnek meg nagy élmény volt hallgatni. S így válik a zene Kodály szavaival- mindenkié.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!