Dunaföldvár

2016.04.18. 16:00

Megfeleltek a gyakorlaton: a földvári tűzoltók magas szinten végzik munkájukat

Dunaföldvár - Nemrég tartotta idei minősítő gyakorlatát a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely 2014-ben - Tolna megyében elsőként, az országban pedig hetedikként - kapta meg az önálló beavatkozás jogát.

L. Mészáros Irma

A vizsgának is beillő gyakorlatot az illetékes paksi katasztrófavédelmi kirendeltség szervezte.

A hivatalos ismétlődő rendszerbeállító gyakorlat célja az volt, hogy a katasztrófavédelem szakemberei meggyőződjenek arról, hogy a földváriak továbbra is jogosultak-e az önálló tűzoltási és műszaki mentési tevékenység végzésére.

A ház tetőteréből gázpalackokat is ki kellett menteni

A gyakorlat feltételezése szerint Dunaföldváron egy sátortetős ház padlásterében, a szellőző gépház helyiségében ismeretlen okból tűz keletkezett. A tűz átterjedt az ott tárolt fa- és papír anyagokra, és veszélyeztette a tetőszerkezetet. A bejelentő nagy robbanásról is beszámolt, s a feltételezése szerint gázpalackok is lehettek a tetőtérben. A gyakorlat vezetői a tűzeset szemléltetésére színházi füstgéppel füstöt fejlesztettek, a tüzet piros villogó lámpákkal, a füsthatárt kék zászlókkal és lámpákkal jelölték.

A riasztás után a földvári önkéntesek gyorsan és szakszerűen jártak el, a biztonsági előírásokat betartották. Elzárták a gáz- és áramvezetéket, majd légzőkészülékkel védősugár fedezetében mentek fel a tetőtéri helyiségbe, s megkezdték a felderítést, valamint az oltást. Két gázpalackot épségben, ezen felül a felrobbant palack darabjait is kimentették, lehűtötték. Személyi sérülést nem történt, a feladatot sikeresen teljesítették.

A dunaföldvári önkéntesek egy csoportja az eligazításon (Fotó: amatőr felvétel)

A gyakorlatot dr. Balázs Gábor tűzoltó ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Bán Attila tűzoltó alezredes tűzoltósági főfelügyelő figyelte, majd megfeleltre értékelte.

Az önkénteseknek a hivatásos tűzoltókkal megegyező színvonalon kell teljesíteniük. A földváriak műszaki felszereltsége, magas szintű szakmai tudása, végzettsége, valamint a gyakorlatot végző beavatkozó egység szervezettsége és lelkiismeretessége, a tagok együttműködési képessége azt bizonyította, hogy magas színvonalon végzik önkéntes tevékenységüket.

A külső szemlélő számára látványos gyakorlat után az igazgató átadta a megfelelt teljesítésről a bizonyító igazolást Csányi Imre parancsnoknak. Így a Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület továbbra is önállóan beavatkozó egységként működhet tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!