Dunaföldvár

2015.08.26. 12:40

Böjte Csaba: merjünk bízni egymásban

Dunaföldvár fontos helyszíne volt az augusztus 22-én tartott 1Úton elnevezésű nemzetközi zarándoknap programjának.

L. Mészáros Irma

Többször hírt adtunk arról, hogy ezen a napon együtt zarándokolnak az emberek a Mária-út egy-egy szakaszán Mariazelltől Csíksomlyóig, közel 1400 kilométeren.

A Mária-út észak-déli irányú, most formálódó szakasza is kapcsolódott a programhoz, így Dunaföldvárt két irányból közelítették meg a zarándokok. A Kisapostag-Baracs irányából érkezettekhez csatlakoztak dunaújvárosiak és rácalmásiak, de jöttek Székesfehérvárról, Bonyhádról, Györéről, sőt a Nógrád megyei Patakról is. Dél felől Madocsáról indultak, köztük komlói és pécsi zarándokokkal. Egy dabasi házaspár - földvári kempingben nyaralva szerzett tudomást a programról, s ők is megtették a húsz kilométeres távot.

A földváriak mindkét irányba szerveztek csoportot Vicsik Boglárka, a DunaTúra Egyesület elnöke, illetve Fafkáné Simon Ildikó, a Művelődési Központ munkatársa vezetésével. A bölcskeiek a horgásztanyán finom lélekmelegítő italokkal és pogácsával fogadták a zarándokokat, hogy egy félórai pihenő után folytathassák programjukat. - Imádságos lelkülettel jártuk végig a nemrég kitisztított szép erdei utat - mondja Ildikó. Sajnos, az időjárás nem volt kegyes a zarándokokhoz, hol szemerkélő, hol emberpróbáló, zuhogó esőben tették meg az utat. Ennek ellenére a két lelkes csapat pozitív élményekkel töltődve érkezett meg Dunaföldvárra, ahol a Kálvária-dombon támogatók, családtagok várták őket.

Végül a Duna-parton a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának vezetője, ifj. Csonka Pál köszöntötte őket, s nyitotta meg a záró rendezvényt. Vicsik Boglárka szerint felemelő volt a szeretetteljes fogadtatás, s a máltai önkéntesek kedvessége, figyelmessége is. A szentmise kezdetéig a szeretetszolgálat egyházaskozári csángó csoportja szép Mária-énekeket énekelt, majd négy órakor Böjte Csaba ferences szerzetes atya celebrálta a szertartást Petkó Tamás, a helyi római katolikus plébános közreműködésével. A szentmisén a csíkszeredai Role együttes szolgált.

A szentmise hallgatói között nemcsak a több mint száztíz zarándokok volt jelen, de sokan Dunaföldvárról és a környező településekről is, hiszen Böjte Csaba nagy tiszteletnek és szeretetnek örvend. Miután Csaba testvér üdvözölte a zarándokutat teljesítőket, közvetlen hangú prédikációjában az ünnep kapcsán abból indult ki, hogy István király végrendeletében Máriára hagyta országunkat, Máriát meg ránk. A máriás értékeket ajánlotta a mai ember figyelmébe: a kezdeményezőkészséget és az együttműködést. Merjünk kezdeményezni és összefogni. - Az ember egyedül esendő, sodródó falevél, szüksége van társra, társakra. Merjünk bízni egymásban, együtt haladni az úton. Merjünk az élet mellett dönteni - mondta, s szavai tán a lélekig hatottak. Ahogy az igehirdetésben is elhangzott : „A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. ”

Böjte Csaba ferences szerzetes atya celebrálta az ünnepsorozat részeként tartott szertartást Petkó Tamás, a dunaföldvári római katolikus plébános közreműködésével

Az eső hol eleredt, hol elállt, de a több száz ember kitartott a szép szertartás végéig, A szentmise után Böjte Csaba dedikálta könyveit.

A dunaföldvári szeretetszolgálat aktív önkéntesei gulyáslevessel és süteménnyel vendégelték meg a jelenlévőket. Amint Jákli Viktor, a csoport vezetője elmondta, a helyi máltai csoporton kívül a város önkormányzata is jelentős összeggel támogatta a rendezvényt, amelyen négyszáz főre főztek. Sajnos a zarándokok közül sokan az időjárás miatt nem maradtak a szeretetvendégségre.

Az estet a Role együttes remek koncertje zárta.

Ez a nap a megbékélésről, az egységről szólt. Ez nemcsak az 1Úton program hitvallásában jelent meg, hanem a dunaföldvári rendezvény előkészítésében és szervezésében is.

Böjte Csaba azért imádkozott a szentmise végén, hogy tanuljunk meg együtt haladni az úton, együtt élni. Azért imádkozott, hogy gyermekeinket tudjuk megtanítani élni és dolgozni a szép Kárpát-medencében, s azért, hogy a szeretet ereje tartson meg mindenkit szerte a nagyvilágban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!