Dunaföldvár

2016.06.29. 12:55

Negyvenévesek lettek a kertbarátok

Dunaföldvár – Jubileumi nagyrendezvényen ünnepelt a négy évtizede aktívan működő, eredetileg Kertbarát Klubként indult civil szervezet.

L. Mészáros Irma

A ma már Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesület néven működő nagy létszámú civil szervezet jubileumi ünnepségének délelőttjén tisztelegtek a klub két elhunyt elnökének emléke előtt. Virágot helyeztek el az alapító Szeleczky József sírjánál. A kertész szakember 1976-től 1993-ig állt a közösség élén, s az évek során a politikamentes klub jelentős szakmai–baráti társasággá fejlődött. A második elnök, Kövics János hét évig vezette a klubot. 2000-től tizennégy éven keresztül pedig a ma tiszteletbeli elnöki funkciót betöltő Szeleczki Sándor irányításával működtek. Tőle két éve Lipták Tamás vette át a stafétabotot. Délután a négy évtized jelképeként négy gömbjuhar facsemetét ültettek el a Kossuth utcán. Majd a várudvaron lévő ispánház folyosó-galériájában fotókiállítás nyílt a negyven év eseményeiről.

Az ünnepség a Vár Étterem nemrég felállított elegáns rendezvénysátrában folytatódott, ahol köszöntötte a szépszámú tagságot az agrárminisztérium képviseletében megjelent dr. Szabó Balázs főosztályvezető. Beszédében a kormányzat agrárpolitikájáról, a Kert Magyarország programról, a támogatásokról, pályázati lehetőségekről és a zöldség- gyümölcsfogyasztás, valamint a biotermelés növelésének elképzeléseiről beszélt. Dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke kiemelte: fontos, hogy a kert a család minden tagjához kötődjön, az idősebbek jó példával az unokákat is a kerti tevékenységekhez szoktathatják, így az új nemzedék szinte észrevétlenül megismeri és megszereti a természetet és a kert világát. Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere köszönetet mondott a város nevében a kertbarátoknak, mert a közösségre mindig lehet számítani. Együtt léteznek a várossal, mindig jó példát mutatnak, aktívak a település rendezvényein. Szeleczki Sándor tiszteletbeli elnök a klub megalakulásáról és történetéről beszélt. Büszkén fogalmazta meg, hogy stabil alapokat raktak le, jó hagyományokat teremtettek, s negyven éven át tartalommal tudták megtölteni. A tagság létszáma negyvennégy főről százharminc fölé emelkedett, s fokozatosan nő. A szakmai programokon kívül a hazai és külföldi kirándulások, közös nyaralások is nagy élményt, sok ismeretet nyújtottak, s igazi közösséggé formálták a civil szervezetet.

Lipták Tamás Sanyi bácsi szavaival indította beszédét: - Ha jól tesszük a dolgunk, akkor a közösség családként is tud funkcionálni. Mindehhez bizalom, tisztelet és szeretet kell, mint a kis családban is. Már egyesületként folytatva elődei tevékenységét - többek között a Téli esték előadássorozatot, a testvérszervezetekkel való kapcsolattartást, a borversenyeket - új feladatokat is találtak maguknak a város zöldfelületeinek szépítésében, vagy a Márton-napi rendezvény vendéglátóiként. Az ünnepségen elismerő okleveleket adott át az országos szövetség elnöke Lipták Tamás jelenlegi, Szeleczki Sándor korábbi elnöknek, Pernizsák Mihály alelnöknek, valamint azoknak, akik az elmúlt évtizedek során hozzájárultak a szervezet működéséhez: Jákli Viktornak, Nagy Gábornénak, Horváth Zsoltnak és Pataki Dezsőnek. A tagok közül huszonegyen kaptak elnöki elismerő oklevelet. Ők azok, akik a közösségi tevékenységben a legaktívabbak, akikre mindig lehet számítani.

A százötven fős vacsoraasztalnál vendégek is ültek. Jelen volt az alapító elnök lánya, Gabi és unokái, a város címzetes főjegyzője, Bárdos Lászlóné dr. és alpolgármestere, dr. Süveges Árpádné, valamint a segítő szervezetek, intézmények vezetői. Elfogadták a meghívást és köszöntötték a születésnapos földvári közösséget a Budafoki Kertbarát Kör és a Kiskunhalasi Kertbarátok Egyesület képviselői. Az ünnepséget finom vacsora és csaknem éjfélig tartó beszélgetés és mulatás követte.

A kertbarátok jelszava: Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet és fogyassz magyar terméket! Tudjuk, mindennek rendelt ideje van. Most az ünneplésé volt.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!