Dunaföldvár

2014.07.04. 11:40

Nem az éveket tartják számon

Dunaföldvár - Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet tartja a mondás. Dunaföldváron folytatása is lehetne ennek: aki a kertet szereti, utazni is szeret.

L. Mészáros Irma

A 38 éve működő Dunafölvári Kertbarátok Klubja egész éven át aktív: előadásokat, közösségi programokat szerveznek és kirándulnak. Őrzik és betartják a kertbarát mozgalom alapszabályában rögzített elveket: kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet. Évek óta járják a szűkebb haza tájait, s felfedezik a tágabb világ, Európa szépségeit is. Gyönyörködtek már az erdélyi tájban, a német városok tiszta és virágos utcáiban, a svájci tavakban, a hegyek zöldjében, felkapaszkodtak a Meteorák kolostoraihoz, söröztek az osztrák sógoroknál, megcsodálták az arany Prága templomait, megkóstolták Karlovy Vary gyógyvizét, de megnézték Wroclaw és Drezda értékes műemlékeit is. Fürödtek az Adriai tengerben, napoztak a háborgó-hullámzó Fekete tenger neszebári homokján.

Június végén ismét útnak indultak  Olaszországba, most Toszkánába. Mert tavaly beleszerelmesedtek az olasz tengerpartba és az olasz kultúrába. Tavaly az Adriai tenger partjára, a Rimini közelében fekvő üdülőhelyre, Cesenaticóba utaztak el. A csaknem ötvenfős csapat programját Pernizsák Mihály és felesége, Margitka állította össze, mint a korábbi években is mindig.

Tenger! Van valami különös varázsa ennek a szónak, s a látványnak, az érintésnek, a személyes élménynek különösen. - Ha ujjaddal megérinted a tengert, az egész világgal kapcsolatba kerülsz - írta Tolkien.

 

De ha azt gondolja valaki, hogy a kertbarátok egy kerek hétig csak a hasukat süttették a napon, akkor nem ismeri jól őket. Természetesen kulturális élményeket is hazahoztak a tarsolyukban. Hiszen mégiscsak az ősi Itália földjén jártak, s mert tudták, hogy Olaszország szépsége páratlan, hangulata utánozhatatlan, de kultúrája és történelme is egyedülálló az egész világon. Padovában körbesétáltak a nyüzsgő, történelmi Prato della Valle-n, amely Európa egyik legnagyobb tere. Végigjárták a több stílus jegyeit magán viselő, monumentális Szent Antal kegytemplomot. A névadó csodatéteményeit sokan ismerték, s tán egy-egy kívánság is elhangzott az ereklyetartó fal érintésekor. Padovába menet a buszon egy rendhagyó irodalom óra keretében meghallgathatták Janus Pannonius néhány szellemes, csipkelődő epigrammáját, hiszen első magyar költőnk e város egyetemén tanult és szerzett doktori címet a 15. század közepén, amikor még Itálai földjén termettek csak a könyvek , de általa híres lett Pannónia is.

Cesenatico történelmi óvárosában a Leonardo da Vinci tervei alapján készült Porto Canale, a kikötő csatorna sokszínű történelmi vitorlásait, szabadtéri hajómúzeumát nézték meg, A következő délelőtt Riminibe utaztak, amelyet Európa Miamijének is neveznek. Ez a legnépszerűbb üdülőkörzet. De a kertbarátok most látni jöttek a híres római kori várost, a császárkori műemlékeket: a csaknem kétezer éves Tiberius hidat, amelyet a legenda szerint az ördög sem tudott elpusztítani, (később a németek sem felrobbantani); az Augustus diadalívet, amelyet egy kicsit elrontottak a középkori ráépítéssel, vagy Julius Ceasar szobrát, ugyanis a híres császár a Rubiconon átlépve e városka fórumán (főterén) mondott beszédet a római légió katonáinak.

A kirándulások sorából nem maradhatott ki Itália egyik legrégibb városa, Ravenna sem, hiszen az UNESCO világörökség listáján szereplő mozaikos templomokat látni kell! Látni és ámulni! A technikán, a színeken, az alakokon és a méreteken! Az érseki palota múzeuma is világhírű egyházi műremekeket őriz. De a dunaföldváriak tisztelegtek a legnagyobb olasz költő, Dante mauzóleumánál is.

S volt még egy program, amit mindenki nagyon várt: látogatás a világ egyik legrégibb és legkisebb köztársaságába, San Marinóba. A szabadság földjeként emlegetett, libegővel megközelíthető miniállam különlegességére már a tájékoztatóból felfigyeltek a kirándulók: a Titán hegy országát, mely több mint öt évtizede semleges, két régenskapitány irányítja, akiket mindössze hat hónapra választanak. Hat hónap! Nem több! Az egyik régenskapitány éppen akkor indult a kormánypalota elől sziesztázni egy őr kísérte a kocsiig. Sziklás táj, falak, bástyák, kapuk és lélegzetelállítóan szép látvány. Ide vissza kéne jönni! Több a látnivaló, mint az idő volt! Hiszen San Marino a kulturális világörökség része.

Három ország láthatatlan határát lépték át utazás közben a kertbarátok, köztük többen hetven-nyolcvan évesek. Az utóbbi években úgy mozognak, mint a mesékben. Mert a mesék hősei is folyton úton vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Nem is ott keresik. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek, hogy azokat a maguk hasznára fordítsák. A lélek hasznára.

Mert nem az éveket tartják számon, hanem az élményeket.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!