Dunaföldvár

2015.03.19. 15:30

Nem csak helyben segítenek a "máltások", hanem például Dunaújvárosban is

Dunaföldvár - Évzáró közgyűlését tartotta napokban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoportja.

L. Mészáros Irma

A hálaadó szentmisén és a rendezvényen részt vett ifj. Csonka Pál, az MMSz Dél-Dunántúli Régió vezetője és munkatársa Pécsről; a budapesti Tállai Ferenc, aki a nemzetközi kapcsolatokat segíti, Horváth Zsolt polgármester, Baranya István Bölcske polgármestere, valamint Petkó Tamás plébános. Elfogadta a meghívást néhány támogató is, többek között Lengyel Zsolt, a Pannonia Ethanol Zrt. kereskedelmi igazgatója, valamint Bakos András grafikus, aki alkotásaival rendszeresen támogatja a máltai rendezvényeket.

A huszonhárom tagon kívül a vendégekkel együtt hetven résztvevő hallgatta meg Jákli Viktornak, a csoport vezetőjének éves beszámolóját. Mint elmondta, a dunaföldvár csoport az MMSz célkitűzésének szellemében végzi a munkát. Alapelvük: a rászorulók segítése és a hit védelme.

A csoport két aktív tagja, Garai János (balra) és Antal Ferencné egy korábbi adományosztásnál. Fotó: amatőr felvétel

Tevékenységekben és programokban gazdag évet zártak. Segélyadományokat gyűjtöttek és osztottak. Hat alkalommal ruhát adtak száz-száz családnak. A húsvéti és karácsonyi nagy élelmiszer-csomagosztásban alkalmanként háromszáz család részesült. Tanszerutalványt adtak a tehetséges szegény diákoknak, bébiételt a kisgyermekeseknek, tűzifát a rászorulóknak. 2600 mikuláscsomagot készítettek Böjte Csaba gyermekei részére, s elkísérték a főszervező Jendrolovits Gábort az úgynevezett Mikulás-túrára, amelynek keretében ezeket a csomagokat kiosztották. Zarándokokat fogadtak, s tagjaik is részt vettek a csíksomlyói, a pilisszántói és alsószentiváni búcsúban, az ökumenikus imahéten és a Lourdes-i kilenced szertartásain. Szervezték a dunaföldvári templomi búcsú programjait. Segítettek az Országos Gyermeknéptánc Találkozó résztvevőinek az étkeztetésében, valamint vendégül látták az itt átutazó dévai gyerekeket.

Ifj. Csonka Pál, a régió vezetője elismerően szólt a dunaföldváriak segítő szolgálatáról. Kiemelte, hogy mindig gyorsan és hatékonyan reagálnak, ha segítségre van szükség akár egyéni, akár csoportos rászorultság esetén. Azt is hozzátette, hogy bár a közgyűlés kötelező eleme a működésnek, a rendezvényen érezhető, hogy Dunaföldváron ez társadalmi esemény. A máltai csoport munkájára büszke a település vezetése, és nagyra értékeli a többi civil szervezet és a vállalkozások jó része is. Különös színfoltnak és értéknek nevezte azt az egészségnevelő munkát, amelyet a csoport két tagja, Antal Ferencné és Garai János elhivatottan végez a 3-1-2 Meridián torna elterjesztéséért. Fontosnak tartja azt a nemzetközi kapcsolatot is, amelyet a földváriak alakítottak ki és ápolnak a német niederaibachi máltás csoporttal.

A földvári szervezet tagjai nemcsak a város lakóinak segítenek, hanem Solt, Bölcske, Madocsa, Előszállás, Daruszentmiklós, Nagykarácsony, Cece településeken, illetve Dunaújvárosban is.

A hivatalos program végén megválasztották a régiós közgyűlés küldötteit, majd finom vacsora és jó hangulatú beszélgetés következett csaknem éjfélig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!