Dunaföldvár

2016.04.08. 12:30

Nem versenyzőket, táncosokat nevelnek

Dunaföldvár - A helyi Gamila Orientális Táncegyüttes nemrég részt vett a Szolnokon rendezett Ki-Keleti Táncgálán, ahol a régió táncosai mellett kaptak bemutatkozási lehetőséget.

L. Mészáros Irma

A lányoknak óriási élményt adott a mostani  szereplés
Fotó: Gazsó Miklós

Nagyné Bessenyei Janka oktató, aki a hastánc tradicionális változatát tanítja, hatodik éve foglalkozik a lányokkal. Jelenleg két csoportban tizenhatan táncolnak az óvodástól az ötödik osztályosokig. A főszervező Kalamár Brigitta meghívására jutottak el a szolnoki gálára, s az együttesből nyolcan négy koreográfiát mutattak be, köztük egy hawaii táncot. Nem verseny volt ez, de óriási élményt adott ez a szereplés. Fegyelmezetten viselkedtek a színpadon és a nézőtéren is. A földvári oktató a többiekkel összehasonlítva kiemelte, hogy a kislányok megmutatták tudásukat: jól alakították a térformákat, csipőtechnikájuk fejlett és hastáncos mozdulataik szépek. Ez a gála megerősítette őket eddigi tevékenységükben, sokat tanultak. Új lendületet kaptak a gyakorlásra. Mint ahogy e programnak remek csapatépítő ereje is volt, a támogató szülök és a gyermekek közösen örültek a sikeres produkcióknak.

A fiatal együttes tavaly vett részt először versenyen Dunaújvárosban, ahol bronz minősítést kaptak. - De nem versenyzőket nevelek, ezért évente csak egy versenyt iktatok be. Célom, hogy a tánc öröméért táncoljanak a lányok - teszi hozzá Nagyné Bessenyei Janka. Mert - ahogy korábban lapunkban kifejtette - a hastánc kifejezi a lelket, fejleszti az egész személyiséget és a részkészségeket: a finommotorikát, a memóriát, a forgás következtében az agyi tevékenységeket is. Ugyanakkor erősíti a testet, mozgatja a testrészeket. S nem mellékesen közösségi zenei és mozgásélményt ad.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!