Dunaföldvár

2014.03.20. 14:40

Népszerű a tudomány

Dunaföldvár - Nagy sikere volt az idén a Népszerű Tudomány előadás-sorozatnak a művelődési házban.

L. Mészáros Irma

A rendezvény elődje Kossuth Népfőiskola néven indult 2002-ban, az első előadó Vekerdi Tamás pszichológus volt. Kisebb megszakítás után, 2009-től Népszerű Tudomány néven folytatódott a program Simon Ildikó művelődés-szervező gondozásában. A novembertől március elejéig tartó időszakban hat-hét előadót hívnak minden évben a tudomány különböző területeiről.

- Levente Péter író-színész, Reisz András meteorológus, Novák Ferenc koreográfus, etnográfus, Zacher Gábor toxikológus, R. Várkonyi Ágnes akadémikus, Hermann Róbert történész, Csath Magdolna közgazdász, Szabó József geográfus, Szabó Gyuri bácsi, a füves ember, Kovács István olimpiai bajnok - sorolja a szervező a legismertebb neveket, de mindegyikhez élményeket is említ. Amikor R. Várkonyi Ágnes történész, a Rákóczi korszak legtekintélyesebb kutatója belépett a terembe, meglepődve megjegyezte: Csodálatos, hogy mennyi ember van itt!

Ez és a helyiek elégedettsége a legfontosabb. S miként lehet elérni, hogy egy egy tudományterület legrangosabb szakértője eljöjjön Dunaföldvárra?

Kitartónak kell lenni a felkutatásban, az előadó meggyőzésében és a szervezésben. Nyitott füllel, szemmel kell élni, figyelni a médiát, a tudományos híreket. Személyes egyetemi kapcsolataimat is felhasználom. Hosszú a listám mondja Simon Ildikó vannak tervek, elképzelések már a következő évekre is. A programsorozat sikerét mutatja, hogy a nyolcvan fős kisterem helyett több alkalommal a nagytermet kellett megnyitni. Van igény az ismeretterjesztő-népszerűsítő tudományos rendezvényekre. Már kialakult egy törzsközönség is. Az emberek nyitottak, szívesen fogadnak komoly, igényes, de élvezetes előadásokat akár a tévésorozatok helyett is. Sokszor a környező településekről is átjönnek a Népszerű Tudomány kedvéért.

Simon Ildikó büszkén mutatja a vendégkönyvi bejegyzéseket. Szinte mindegyik előadó pozitívan értékeli a szervezést és az értő-érdeklődő közönség figyelmét. A program háziasszonya a legnagyobb kihívásnak azonban a fiatalok megszólítását és megmozdítását tartja. Ez még a következő időszak feladata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!