Dunaföldvár

2016.06.28. 15:40

Néptáncfesztivál Dunaföldváron

Dunaföldvár - Nagyszabású és jó hangulatú néptáncfesztivált tartottak a közelmúltban Dunaföldváron. A második alkalommal megszervezett Antanténusz Gyermek Néptáncfesztivál házigazdái a dunaföldvári Levendula Alapfokú Művé- szeti Iskola és az Ördögszekér Táncegyesület, a főszervezők Molnár né Miklán Jolán és Appelshoffer János.

L. Mészáros Irma

Tizennégy csoport, háromszázötven gyermek és nagyon sok kísérő érkezett Dunaföldvárra. Mint korábban beszámoltunk róla, a fesztivál ötlete azért merült fel, hogy a régió gyermek néptáncosai megmutathassák tudásukat egy olyan magas rangú szakmai zsűri előtt, amelynek tagjai sokat tettek a táncház mozgalomért és a néptánc fejlődéséért. A versenyprogramban színpadra léptek a két dunaföldvári csoporton kívül Alap, Baracs, Bölcske, Előszállás, Kalocsa, Madocsa, Visegrád gyermek néptáncosai, valamint Kiskőrös és Székesfehérvár két-két csoportja.

A zsűriben Neuwirt Annamária, a Bihari János Táncegyütes egykori vezetője, a Néptáncosok Szakmai Házának, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületnek korábbi irányítója és Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezetője, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnökségének tagja figyelte a színpadi fellépéseket. Lukács László a díjátadás előtti értékelésében kifejezte örömét, hogy nem a divatot követő produkciókat láthattak, hanem hiteles, autentikus, alázatos táncolási módot, s ráadásként igazi fesztiválhangulatot tapasztalt Dunaföldváron. A koreográfiák természetesek voltak, egyszerűségükkel hatottak, tetszettek a szakembereknek a térformaváltások. Tanácsokat is adtak a fejlődéshez, a képi és verbális megjelenítéshez. A zsűri elnöke, Lukács László kiemelte: nagyon fontos, hogy egyre többen járják a néptáncot az együttlétért, a közös énekért és táncért.

Ez a szemlélet tükröződött a díjkiosztásban is. Céljuk az volt, hogy ne csak egy nagy fődíj legyen - mondta Molnárné Miklán Jolán, a Levendula AMI igazgatója. A zsűri szabad kezet kapott. Két korcsoportban osztottak ki díjakat. Külön értékelték a 7-10 éveseket és a 11-14 éveseket. Kilenc csoportos díjat és két szólót adtak ki. A fiatalabbak között díjat kaptak a kalocsaiak az ötletes játékfűzésért, a kecskemétiek a stílusos táncért. A Legszebb éneklés és szövegmondás díját a kiskőrösi Tökmagok és a földvári Levendula csoportja kapta. A második korcsoport legjobb előadásmódjáért a földvári Levendula Gólya-Cinege csoportját ismerték el, a legstílusosabb tánc díját a Kodály Zoltán AMI Gabonca csoportja, a legjobb koreográfia elismerést az Ördögszekér Táncegyesület produkciója kapta. Szóló táncos díjjal jutalmazták a földvári Fafka Júliát és a székesfehérvári Molnár Ferencet. A nagydíjat a székesfehérváriak Gabonca csoportja vihette haza. A szép és stílusos kerámia díjakat a dunaújvárosi származású Pentelei Kovács Klára készítette.

Az eredményhirdetés után a Tititá című zenés játékban Novák Péterrel a zene és ritmus világában kalandozhattak a gyerekek. Megtapasztalhatták - sok-sok humorral,- hogy mi mindenből lehet hangot elővarázsolni, megérezhették a sokféle hangszínt és ritmust. Az előadásban, amely Foltin Jolán, Novák Péter és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, a gyerekek nemcsak szemlélői, hanem résztvevői is lehettek az előadásnak. Mert - az előadó hitvallása szerint is - együtt énekelni és táncolni jó.

Jól szervezett, tartalmas és kellemes nap volt ez. A csoportoknak csak az útiköltséget kellett fizetniük. Az ebédet a Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportja főzte és szolgálta fel. A táncon kívül a IV. Béla Cserkészcsapat tagjai segítségével játszóház, kézműves foglalkozás, arcfestés is várta a kicsiket. A vöröskeresztesek és a Vallum Íjász Egyesület tagjai is foglalkoztak az érdeklődő gyerekekkel. A rendezvény Dunaföldvár önkormányzata, a polgárőrség, a város iskoláinak és intézményeinek támogatásával, valamint sok-sok szülő és segítő összefogásával valósult meg.

A vendégek közül többen elcsodálkoztak, milyen szép környezetben léphettek fel a csoportok a dunai panorámával rendelkező fedett várszínpadon. Azt is értékelték, hogy minden közel van. Sokan bejárták a városközpontot, a Duna-partot. Ezért érezhette mindenki, hogy ezen a vasárnapon igazi fesztiválhangulat uralkodott Dunaföldváron.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!