Dunaföldvár

2016.04.11. 14:35

Nyilaztak kígyóra, almára a Hagyományőrző Íjászok

Dunaföldvár - Íjász 7 próba versengést szervezett a napokban a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egylete a lőtéren.

L. Mészáros Irma

Az öt éve működő közösségnek ez a második hétpróbája. A mostanira csaknem harmincan neveztek öt megye tizenegy településéről. Jöttek íjászok - férfiak, nők, gyermekek - többek között Dunaújvárosból, Cecéről, Előszállásról, Dunavecséről, Soltról, Szegedről és Budapestről - számolt be az egylet vezetője, Tóth István.

Az egylet vezetője, Tóth István

A program két évvel ezelőtt Slámer István ötletéből indult. A 7próbán - nevének megfelelően hét állomáson kellett helytállniuk a résztvevőknek, azaz hét célt kellett hét-hét vesszővel elérniük. A szervezők most is igyekeztek érdekes feladatokat kitűzni. Volt mozgó célpont, de nyilaztak többek között kígyóra és almára, s természetesen - a fás környezetet kihasználva - az erdei vadászaton jól elrejtett bagolyra, nyúlra és vaddisznóra is.

A hatodik osztályos Pápa Dóra, a Vallum Íjász Egyesület ifjú tehetsége négy nyíl felhasználásával éppen ottlétünkkor teljesítette az egyik feladatot, s elégedetten ment a következőhöz.

A jelenlévők között mindjárt felfigyelt a tudósító a szépen öltözött fekete kaftánosokra, akiknek vezetője, Magyar Csaba megerősítette: nem könnyű itt teljesíteni. De kiemelte, hogy a tradicionális íjászat nem sport, hanem életszemlélet, életvitel, gondolkodásmód kérdése.

S hozzátette, az ehhez hasonló, de nagy országos rendezvényeken, mint például az ópusztaszeri Nyílzáporon - a hagyományos családias hangulat is élményt ad.

- Úgy vagyunk együtt, mint hajdan a nemzetségek - mondja. Bár korábban is kaptak meghívást, de a sűrű program miatt először vesznek részt a dunaföldvári 7próbán.

A program két évvel ezelőtt Slámer István (jobb szélen) ötletéből indult

Slámer István kiemelte, az alapötlet azt szolgálta, hogy ne egymással versenyezzenek a résztvevők, hanem a célt győzzék le.

- Mindenkinek kihívás ez. Ötletes célokat találtak ki a földváriak - jegyezte meg Sági József, a korábbi próba kupagyőztese, a Dunaújvárosi Mezőföld Sólyom Íjász Egyesületből. Szalma József, a Solt Fejedelem Íjász Egyesület tagja  is elégedett volt. Hiszen, ahogy mondja, örömíjászat ez, remek gyakorlási lehetőség, de kihívás is. A szervezők az alapelképzeléseket saját ötleteikkel igazán érdekessé tudták tenni. Így nehezebb, mint egy hagyományos verseny.

Ideális helyszín a lőtér, jól előkészített célok, megfelelően kijelölt területek és remek hangulat, no meg a program végén finom birkagulyás várta a családokkal érkező résztvevőket.

S hogy tényleg nagy kihívás volt a 7próba, hogy a földváriak nehezen teljesíthető célokat állítottak össze, jól bizonyítja, hogy mindössze Szalma József tudott hibátlanul teljesíteni, így csak ő lett hétpróbás. Ezzel elnyerte a vándorkupát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!