Dunaföldvár

2014.02.27. 20:35

Számos fejlesztés kezdődik

Dunaföldvár - Közmeghallgatást tartott a város képviselőtestülete a héten, a lakosság személyesen és a televízió élő adásának köszönhetően, telefonon is elmondhatta észrevételeit, problémáit.

Gallai Péter

A városháza dísztermében rendezett ülés Tóth István képviselő javaslatára egy perces gyászszünettel kezdődött, ugyanis aznap volt a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Majd Horváth Zsolt polgármester azzal kezdte beszámolóját, hogy 2013-at hitelfelvétel nélkül, takarékos üzemeltetéssel, stabil költségvetéssel vitték végig és minden kitűzött célt teljesítettek.

- Mivel tavaly két részletben - előbb 196, majd 250 millió forint - a kormány átvállalta a város adósságát, idén nulla forintról indulunk, a költségvetés pedig az előzetes tervek szerint 2,8 milliárd forint lesz. Ebből 1,6 milliárdot fordíthatunk fejlesztésekre, amivel jobbá és szebbé tehetjük a települést - mondta Horváth Zsolt, aki tételesen is felsorolta, mire mennyit szeretnének költeni.


A városháza dísztermében tartott közmeghallgatás helyszínen is több városlakó kért szóta (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

Kátyúzásra, kisebb útjavításokra húszmilliót különítettek el, három milliót szúnyogirtásra, pályázati pénzből szeretnék felújítani a Madocsán működő, regionális szennyvíztisztítót, ami 500 milliós tétel, ebből húsz lenne az önerő. Elindul a Kálvária löszfal megerősítésének második üteme, erre 381 milliót nyertek. Útrekonstrukcióra és tervezésekre 360 milliót terveztek be úgy, hogy ebből 210 millió kedvezményes kamatozású hitel lenne, de ezt már csak kormányzati engedéllyel lehet felvenni. A játszóterek felújítására 15 millió jut, a Duna parti, első világháborús emlékművet pályázat útján szeretnék felújítani, ennek 7,8 millió lenne az ára. Folytatják a közvilágítás rekonstrukcióját és régi álom a központ, a Béke tér felújítása, ennek legalább a tervezése elkezdődik idén, de ha sikerül pályázaton pénzt szerezni, akkor a felújítás is megtörténhet, a helyiek és a városba látogató vendégek legnagyobb örömére. Startolhat a térfigyelő rendszer kiépítése, amelyre a polgárőrség nyert 3 milliót, amit átadott a városnak. Tóth István hozzátette, a központi egység úgy épül ki, hogy az később bővíthető legyen, akár rendszámfelismerő rendszerrel.

A lakossági hozzászólások közül több érintette a közbiztonságot, amelyre dr. Kuti István paksi rendőrkapitány és Kulcsár Szabolcs, a helyi őrs parancsnoka, valamint Széles János képviselő, megyei polgárőrparancsnok válaszolt. Kuti István elmondta, a statisztikákról nem szerencsés beszélni, aki nem titkolta, hogy a jó eredmények mellett akadtak felháborító esetek is. Kérte, a lakosság járjon nyitott szemmel, de ők is tesznek a közbizonság további javítása érdekében, éjszakánként civil autókkal és ruhában két hónapja főleg a külvégi területeket figyelik.

Simon Imre volt az egyik helyszíni felszólaló

 

Kisebb vita alakult ki amiatt, hogy a kormány adósságátvállalási programjának első körében a város kisebb mértékű konszolidációban részesült, mint más települések. Az egyik hozzászóló azt is megkérdezte, emiatt mennyi pénzt kellett pluszban kamatra kifizetni a második konszolidációig. Ez nyolc hónapra 4,15 millió forint volt a pénzügyi bizottság elnökének tájékoztatása szerint. Abban viszont egyetertés volt, hogy a rendszerváltás óta mindig csak addig nyújtózkodtak a testületek, amíg a takaró ért, azaz felelősen gazdálkodtak.

Dr. Kuti István paksi rendőrkapitány 

Többen kritikával éltek a külterületi földutak állapota, illetve azok beszántása miatt, szóvá tették a központban üresen álló üzleteket, és a malomhoz érkező és a Spar utcájában várakozó kamionok miatt kértek intézkedést. Felvetették, hogy sokan melegedőnek használják az egészségházat, a könyvtár épületét viszont nem veszi meg az alatta székelő pénzintézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!