Dunaföldvár

2014.03.02. 19:15

Száznál több bort kóstoltak

A város ünnepnapján, szombaton immár harmincnyolcadik alkalommal rendezte meg az Ispánházban a Kertbarát Klub a települési borversenyt, amelyre ezúttal százöt mintát küldtek be a termelők.

Gallai Péter

Ami a fajtánkénti megoszlást illeti: a 2013-as évjáratból harminc vörös, harmincnyolc fehér, hét rozé, egy siller és tizennyolc otelló érkezett. Ezen felül nyolc óvörös és három ófehér is a bírálók elé került. A verseny előtt a Jákli Viktor által biztosított füstölt finomságok várták reggelire a meghívottakat és a bíráló szakembereket, majd Lipták Tamás, a Kertbarát Klub elnöke köszöntötte a résztvevőket, vendégeket, köztük Nagy Gáborné korábbi városvezetőt és Dukai Istvánt, a Szent Rókus Borlovagrend nagymesterét. Majd Horváth Zsolt polgármester nyitotta meg az eseményt:

- Ennek a versenynek már nagy hagyománya van, ami nem csak arról szól, hogy ki milyen szőlőt és bort állított elő, hanem az emberi kapcsolatokról is. Édesapám azt mondta: egy bor vagy vendégmarasztaló, vagy azonnal tegyük le és menjünk haza. Remélem sok marasztaló nedűt kóstolhatnak a bírálók, akiket kérem, legyenek kritikusak, mert ez az ami előre viszi a termelőket. Varga Miklós szervező ismeretette a tudnivalókat, majd Polgár Zoltán, paksi borász és zsűrielnök fogalmazta meg az irányelveket társainak, akik helyből és a kistérségből érkezett, neves, vizsgázott szakemberek voltak.

- Vegyük észre a hibákat, mert lehet, hogy a nagypapa hordója jó, mondjuk egy jó halászlét lehet főzni segítségével, de bor tárolására már nem való. Tehát ezeknek adjunk hangot. Persze dicsérjük is azt a bort, amelyik megérdemli, és ami nekünk ízlik, az pontszámban is látsszon meg.

Ami pedig a legjobb eredményeket illeti, az aranyérmes borok közül a fehérek mezőnyében Dr. Sűrű János hárslevelűje lett az első, Simon Imre vegyese a második és Kelemen Róbert olaszrizlingje a harmadik. Vörösben Gallai Sándor cabernetje kapta a legtöbb pontot, őt Gallai Péter és dr. Sűrű János követte. A rozék között Kiss Lajos Csaba mintája végzett az élen. Gyümölcsbor (otelló) mezőnyben Videk Károly, Dukai István, Kiss Lajos volt a sorrend.

Az óvöröseknél dr. Sűrű János duplázott, a harmadik legjobb ebben a kategóriában Viczai János portékája lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!