Dunaföldvár

2016.06.14. 15:05

Szerintük a nagyvilág - Fotókiállítás Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban

Dunaföldvár - Így látok ÉN címmel fotókiállítás nyílt a közelmúltban a Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtárban.

L. Mészáros Irma

A kiállítók Dunaföldváron, illetve közeli vagy távolabbi településeken élő fotósok, akik ugyan nem főhivatásúak, de nagy szenvedéllyel örökítik meg a múló pillanatot. Most Huszka Rózsa könyvtáros meghívására lehetőséget kaptak, hogy megmutassák, milyennek látják a világot.

Korniss Péter szavai szerint a fénykép érzékelteti a múló idő megragadásának, a tünékeny világ megőrzésének szándékát. A kiállítók - Elekné Csollány Éva (Solt), Fabó Ferenc, Fabóné Bíró Ágnes, Federico Apuzzo (Dunaföldvár), Huszka Ibolya (Pusztaszer), K. Tóth Edina (Kunszentmiklós), Máté Réka (Bonyhád) és Eugenio Opitz (Dunaföldvár) - is ezt teszik. Akad közöttük, aki pár éve kezdte a fotózást, s akad, aki már évtizedek óta műveli, s jó néhány hazai, vagy akár külföldi tárlaton is bemutatkozott.

Sokan tekintették meg az amatőr fotósok kiállítását a dunaföldvári könyvtárban. Kis képünkön a Fabó Bíró Ágnes és Fabó Ferenc

A kiállítást a hosszabb ideig Venezuelában élt magyar származású Eugenio Opitz nyitotta meg, aki elsősorban a fotózás történetével és műfaji sokszínűségének bemutatásával hangolta a kiállítás anyagára a jelenlévők figyelmét. Manapság sokan fotóznak. Hiszen csak kattogtatni kell a gépet, aztán majd sikerül valami - állítják egyesek.

A most kiállítók nem ilyenek. Ahogy egyikük tanítómestere állította, ők azok, akik számára úgy nyílik meg a világ, hogy beszorítják a fényképezőgép keresőjébe.

A képeket szemlélve a néző mégis tudatosságot, remek kompozíciókat, jellegzetes szemléletet és különös hangulatot érezhet. Van bennük gondolat, megfejtendő üzenet. Mozgást, fény-árnyék kontrasztot, ritmust fejeznek akár természeti szépségeket, akár emberi életmozzanatot, akár egy-egy építmény harmóniáját örökítették meg. A képek jó része természetfotó, de láthatunk minimál- vagy streetfotókat is. A színes és fekete-fehér képeken hol humor, hol drámai feszültség érezhető. Mert a világ ilyen is, meg olyan is. Ki ilyennek látja, ki másnak. De a lényeg, hogy fekete-fehérben is sokszínű. A föld maga a művészet, a fotós pedig csak a szemlélő - idézte Yann Arthus-Bertrand francia fotográfus szavait az egyik legfiatalabb kiállító, Federico Apuzzo.

A fényképész az exponáláskor megállítja az időt, a néző pedig, ha elidőz egy kicsit a fotó előtt, akkor újra felidézi azt a múltbeli pillanatot, amelyet nem is ő élt át. Így lesz a jelen múlttá, s a múlt újra jelenné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!