Dunaföldvár

2014.11.18. 14:25

Sziklenka László mesteredző nem csak olimpiai érmeseket nevelt

Dunaföldvár - Szép őszi nap volt 1951 novemberében, amikor Sziklenka László kajak-kenu mesteredző az Életem, a kenu című könyvének visszaemlékezése indul. Ugyanolyan szép, mint mikor könyvének dunaföldvári bemutatóját tartották.

L. Mészáros Irma

A csaknem nyolcvanesztendős Sziklenka László még mindig részt vesz a 2006-ban általa létrehozott dunaföldvári kajak-kenu és sárkányhajó szakosztály életében, ezért természetesen sokan elmentek a Művelődési Központban tartott rendezvényre. Csak Laci bácsi lepődött meg a jelenlévők számán.

Sziklenka László őszinte ember. Könyvében végigtekint életén, összegzi versenyzői, edzői munkáját. A könyv egy ember több mint hatvan esztendőnyi pályájának főbb állomásairól, buktatóiról és sikereiről szól hol humorral, hol kissé berzenkedve. Áttekintése a történelem változásaiból is ízelítőt ad, hiszen sok minden és mindenki beleszólt az ő életébe is, így lett ahogy írja repülősből vízen járó ember, erdőmérnök helyett férfiszabó, versenyzőből edző.

A fiatal Sziklenka a sakkot, a hegedűt, a vitorlázórepülést és a cigit is elhagyta a kenuért, sőt a feleségnek választott ifjúsági tornászválogatott lányt is sikerült áttéríteni a vízi sporthoz. Életéből 24 évet a budapesti anyaegyesületben, a VTSK-ban, majd a BSI-nél töltött: sportoló, versenyző, de ha kellett gondnok, majd edző volt. Sportolóként keményen edzett a maga diktálta tempóban, hogy kiváló eredményt érjen el. Országos magyar bajnok lett, bekerült a válogatottba, de egy baleset megakadályozta további karrierjét. Akkor a versenyzőim érjenek el kiváló eredményt gondolta, s edzőként ugyanolyan elhivatottan dolgozott. Később tíz éven át a Győri ETO kenus szakágvezetője, majd két szolnoki évet követően csaknem két évtizeden át a paksi ASE edzőjeként, vezető edzőjeként tevékenykedett, végül három évet a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában. Aztán Dunaföldváron szervezett, toborzott, tanított. Mert a cselekvés mindenre gyógyír.

Sziklenka László éppen Szászvári Józsefné nyugdíjas testnevelő tanárnak dedikálja kötetét  (Fotó: a szerző)

Sziklenka László nevelőedzőnek mondja magát. Nem volt könnyű elengedni a versenyzőt öt-tíz-tizenöt együtt ledolgozott év után. De a magyar Himnusz elhangzásakor mindig úgy érezte, ő is részese a sikernek. S versenyzői is így gondolják ma is. A Te nevelésed nélkül semmi sem lett volna belőlem vallja többek között az egyikük, Frey Oszkár olimpikon. Legsikeresebb versenyzői ugyanis az olimpiai dobogóra állhattak: Frey Oszkár (1976. 3. hely), Foltán László (1980. 1.hely), Kozmann György (2002, 2006. 3. hely). Tizenhárom Eb- vagy vb-éremben is benne volt Sziklenka László munkája. Csaknem ötven tanítványa jutott el a válogatottságig, s nyolcan lettek edzők, sportvezetők. De fontosak az edző számára a többiek is, több ezren, akikkel megszerettette sportágát, akiknek sok-sok élményt nyújtott. Mert mindig lényeges volt, s a földvári fiúk szerint ma is az, hogy a fiatalok élvezzék a sportot, az együtt töltött időt. Kozmann György emlékeit idézve a következőt írja: Kilencévesen osztályfőnöki órán hallottam egy történetet az indián kenukról és az eszkimó kajakokról. Laci bácsi meséje akkor örökre megpecsételte az életemet.

Az U18-as Európa-bajnok sárkányhajó csapat egyik tagja, Görög Ferenc is azt emeli ki, hogy Laci bácsi empatikus, mindenkinek esélyt ad, s fontos számára, hogy együtt jól érezzék magukat. Ész erő egészség- ezt a hármas jelszót tűzte ki mindig versenyzői elé, akiket nemcsak a kenuzásra, hanem az egészséges életmódra is tanít. Minden sportolótól emellett elvárja még a jó tanulmányi eredményt is.

Dunaföldváron az utóbbi években olyan versenyzők kerültek ki a keze közül, mint Csányi Gergő sárkányhajó világbajnok, Hegedűs András sárkányhajó Európa-bajnok vagy Némedi Konrád, aki a Dunaferr SE kenus versenyzőjeként immár ötszörös serdülő és ifjúsági magyar bajnok, az Olimpiai reménységek versenyén háromszoros aranyérmes és az ifjúsági kajak-kenu válogatott tagja.

A tudás átadásának öröme óriási motiváció, motor a célokat reálisan kitűző ember életében. Megszállottság, elhivatottság és még valami, amit Szászvári Józsefné nyugdíjas testnevelő tanár fogalmazott meg a könyvbemutató után: a szigorú szeretet.

Némedi Konrád édesanyja, Szer Noémi szerint Sziklenka László megtanította, hogy kizárólag nagyon sok befektetett munkával és kitartással lehet sikert elérni. Megtanította azt is, hogyan kell sportemberhez méltón élni edzésen, versenyen és a sporton kívül, s hogy az adott szónak súlya van. Megtanította azt is, hogy a kitűzött cél eléréséhez nagyon göröngyös út visz, de a dobogó tetején mindezt már elfelejti az ember. Vagyis megéri. Laci bácsi, megérte, megéri nevelőedzőnek lenni!

Sziklenka László mesteredző könyvében nemcsak életpályájával ismerteti meg olvasóit, hanem szakmai tanácsait is összefoglalja a nevelőedzők feladatairól, módszereiről. Ezért ajánljuk a könyvet a szakma képviselőinek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!