Dunaföldvár

2014.08.07. 09:55

Dunaföldváriak is tekertek a 24 órás MTB váltóversenyen

A dunaföldvári Magyar László Gimnázium diákjaiból és tanáraiból alakult eMeLGé elnevezésű csapat eredményesen letekerte az idei 24 órás Mountainbike váltóverseny távját.

L. Mészáros Irma

A július 27-28-án Zánkán megtartott verseny azt mutatja, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a szabadidős tevékenység a fiatalok között.

A földváriak a hobbi vegyes kategóriában indultak, hiszen mindannyian amatőr kerékpárosok, nem áll mögöttük se egyesület, se hivatalos szponzor, családjuk vállalkozásai támogatják őket. A vegyes kategória előírja, hogy egy női versenyzőnek kell lennie. A résztvevők közül Varró József tanár úr és a Kiss Orsolya-Kiss Boldizsár testvérpár már negyedszer vett részt e versenyen, a többiek, Horváth Balázs tanár úr, Kelemen Soma és Cziger Márton diákok harmadszor.

A szombaton 12 órakor induló versenyen egy négykilométeres pályán kellett 24 órán át folyamatosan tekerni. Kiss Orsolya szerint a szervezés jó, a pálya korrekt volt, de hetven százaléka akácos, erdős terepen vezetett. Ennek következtében gyakori volt a defekt. Ilyenkor hiába volt akár közelebb a váltás kiindulópontja, visszafelé nem lehetett menni, így gyalog, futásban, a kerékpárt kézben-vállon cipelve igyekeztek a következő pontig eljutni. Más technikai probléma is akadt, két bringából szereltek egyet. De nem adták fel. Így nagy megelégedésükre teljesítették vállalásukat.

A bringások: Kiss Orsolya, Horváth Balázs, Cziger Márton, Varró József, Kelemen Soma, Kiss Bertalan (Fotó: L. Mészáros Irma)

 

Nappal általában két-két kört ment a csapat egy-egy tagja egyhuzamban, éjjel pedig hármat, hogy tudjanak a többiek pihenni. Összesen 81 kört tettek meg, ezzel a hobbi vegyes kategória tizennyolc induló csapata közül a 13. helyen végeztek.

Ebben az összeállításban két éve működik a csapat. Indultak már egyéniben 25 kilométeres távon a Bölcske Maratonon, amely a hegyi kerékpárosversenyek záró programja.

A 24 órás verseny kemény kihívás. Fizikailag is, lelkileg is. Nemcsak önmagára kell koncentrálni egy-egy versenyzőnek, hanem a társaival összhangban kell ezt a versenyt végigcsinálni. Van, aki a technikás kanyarokat, van, aki az éjjeli tekerést kedveli jobban, de mindenkinek ki kell vennie a részét a feladatból. Nagyon jó a hangulat, amikor ennyi kerékpáros veszi körül az embert mondja Kiss Orsolya. Nekem az tetszik a legjobban, hogy ezen a rendezvényen a profi versenyzők figyelnek a hobbiból tekerőkre, mert fontos a korlátok feszegetése közben a biztonság is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!