Dunaföldvár

2015.04.16. 14:29

130 fellépővel tartott gálát a Levendula Művészeti Egyesület

Százharminc fellépővel Tavaszköszöntő néptáncgálát tartott nemrégiben a Levendula Művészeti Egyesület. Két előadást szerveztek a Művelődési Központban, hogy minél többen részt tudjanak venni.

L. Mészáros Irma

Mindkettőn zsúfolásig megtelt a színházterem, hiszen az ötven óvodás és nyolcvan iskolás produkciójára sokan voltak kíváncsiak.

Amint Molnárné Miklán Jolán, a Levendula Alapfokú Művészeti Iskola vezetője elmondta, lendületes, tartalmas programmal tudtak a közönség elé állni. Minden csoport a saját életkorának megfelelő, jó színvonalon bizonyította a néptánctudását. Az iskolásokkal három táncpedagógus foglalkozik. A legfiatalabbakkal Molnárné Miklán Jolán, a harmadik-negyedik osztályosokkal Czuppon Péter, a felső tagozatosokkal pedig Iker Józsefné.

Minden fellépő csoport a saját életkorának megfelelő, jó színvonalon bizonyította a néptánctudását a művelődési központban

Ráadásul az egyesület szervezésében Földváron mind a négy óvodában heti egy-egy alkalommal tart foglalkozást Molnárné Miklán Jolán, hogy felkeltse a gyermekek érdeklődését, s megismertesse őket a néphagyományok, népi játékok és a tánc alapjaival. Minden csoport egy-két koreográfiát mutatott be. A nézők láthattak sárközi, rábaközi, kalocsai táncokat, élvezhették a Kis szék kell a lábunk alá című, illetve az Azok a sárpilisi szüretek című produkciókat. Nagy sikert arattak a gyerekek a törökös tánccal is.

Vendégfellépőként a kulcsi néptáncosok szerepeltek, valamint Szanyi-Rusznyák Edit citerazenekara. Mindannyian a Levendula diákjai. Az alapítványi iskola Dunaföldváron kívül Apostagon, Kulcson, Dunavecsén, Dunaegyházán, Apostagon, Tasson, Kunszentmiklóson is működik, összesen négyszáz fiatallal foglalkoznak.

A szervezettséget és az iskolavezetés szemléletét jól mutatja, hogy a nem fellépő gyerekekkel Lévay Katalin kézműves tanár illetve néhány cserkész fiatal foglalkozott a gála ideje alatt.

A Levendula vezetője elégedett volt a produkciókkal, s örömmel számolt be arról, hogy a bemutatott műsorszámokat a következő hónapokban versenyeztetik is: indulnak többek között a baracsi néptáncfesztiválon és Székesfehérváron a Húzd keresztül elnevezésű versenyen. De nyáron a Partiumba, Szilágycsehbe készülnek fellépni. A fesztiválokra való utazást a dunaföldvári önkormányzat jelentős összeggel támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!