Dunaföldvár

2015.09.23. 14:18

A Kárpát-medencei meridián klubok találkozóján a földvári csoport is ott volt

Dunaföldváriak is részt vettek a szeptember első szombatján Budakalászon a Holló-völgyben tartott rendezvényen, a Kárpát-medencei 3-1-2 Meridián Klubok Találkozóján.

L. Mészáros Irma

A nagyszabású, mégis családias találkozón kétszázhetvenen voltak jelen, a többség Magyarországról, de Erdélyből, Vajdaságból és a Felvidékről is jöttek mindazok, akik a dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász által Magyarországon meghonosított meridián tornagyakorlatokat rendszeresen végzik a helyi klubokban.

A program kidolgozója a kínai Zhu Zong Xiang biofizikus- orvosprofesszor. A tudományos alapon megalkotott, egyszerű, mindenki által végezhető mozgássorozatnak test-és léleképítő, hosszú távon egészségjavító- és megőrző hatása van. A kínai professzor dr. Eőry Ajándokot, a meridián torna szellemi örökösét bízta meg az Európai 3-1-2 meridián Központ vezetésével. A 3-1-2 meridián tornát Kárpát-medencében egyre többen végzik a klubokban.

A földváriak: Antal Ferencné (balra), Oraveczné Mária, Köntösné Erzsébet, Linger Mária, Fekete Ferencné és Nagy Terézia

A torna elnevezésében az első szám arra a három meridián pontra vonatkozik, amit akupresszúrázni kell, a következő a hasi légzésre, az utolsó szám pedig a lábak tudatos edzésére utaló gyakorlatsort rejt. Vizsgázott lelkes önkéntesek adják tovább nemcsak a mozgás technikai módszerét, hanem a szemléletet is.

A budakalászi találkozót kürtjáték nyitotta meg, majd dr. Eöry Ajándok köszöntötte a résztvevőket, s tartott tájékoztatót az év eredményeiről. A meridián klubok vezetői - köztük a dunaföldvári Antal Ferencné és Garai János is - beszámoltak tapasztalataikról, élményeikről, az eltelt időszak tevékenységéről és programjaikról. A dunaföldváriak rendkívül aktívak. Nemcsak a klubtagokkal végzik rendszeresen hetente kétszer a meridián tornát, hanem a város intézményeiben is népszerűsítik. Beavatták már az óvodásokat, megmozgatták a nyugdíjasokat, az idősek otthonának beteg lakóit, valamint bemutatót tartottak a városi rendezvényeken.

Ezen a klubtalálkozón a tapasztalatcserén kívül természetesen együtt is tornáztak a résztvevők, majd különleges ételeket kóstolhattak. Nyers Csaba natúrkonyhai szakács egy honfoglalás-kori törteli üst másolatában készített gabonaételeket kínált, köleskását hússal vagy zöldséggel, tönkölybúzadarás édességet. A délután során elhangzott japán úti beszámoló, volt kézműves program, például népi hímzésbemutató. Ismerkedhettek népi játékokkal, hallhattak mesemondást, rituális dobolást és éneket.

A mozgás nemcsak az egészséget erősíti, hanem közösséget is teremt. A meridián klub vezetői vallják, hogy együtt, egymásért és önmagunkért sokat tehetünk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!