Dunaföldvár

2016.03.30. 15:55

Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoport: továbbra is Jákli Viktor a vezető

Dunaföldvár - Évzáró vezető- és küldöttválasztó közgyűlést tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári önkéntes csoportja a városi művelődési központban.

L. Mészáros Irma

A vacsorával záruló ünnepi közgyűlésen részt vett ifj. Csonka Pál, a Dél-Dunántúli Régió területi megbízott vezetője és Jónás Gergő, a szervezet titkára. Meghívott vendégként Horváth Zsolt Dunaföldvár és Baranya István, Bölcske polgármestere, Tállay Ferenc, aki a csoport nemzetközi kapcsolatait segíti évek óta, Jendrolovits Gábor, az erdélyi jótékonysági Mikulás-túra fő szervezője, valamint azon helyi civil szervezetek, cégek vezetői és magánemberek, köztük képzőművészek, akik az évek során pénzzel, alkotásokkal vagy munkájukkal támogatták a máltai csoport tevékenységét.

A választáson egyhangú szavazással ismét megerősítették vezetői tisztségében Jákli Viktort, aki 1994 óta nagy lelkesedéssel és odaadással látja el ezt a megbízatást. Helyettese Vida Ferencné lett, a csoport lelki vezetője pedig Petkó Tamás plébános. Küldöttnek Vida Ferencnét és Garai Jánost választották. Jákli Viktor beszámolt a huszonöt fős önkéntes csoport legfontosabb tevékenységeiről, programjairól, kiemelve, hogy a Dunaföldváron és a környékbeli településeken végzett szociális munkán, az adománygyűjtésen és osztáson kívül aktívan bekapcsolódtak a város kulturális életébe is. Színvonalas folklórműsort szerveztek a Szent István ünnephez kapcsolódva, jelentősen hozzájárultak az 1Úton zarándoknap szervezésének sikeréhez. Maguk is rendszeresen részt vesznek zarándoklatokon. Évek óta aktív segítői, lebonyolítói a helyi templomi búcsú programjának, amelyen három-négyszáz hívő vesz részt.

Jákli Viktor (fehérben) 1994 óta vezeti a csoportot, mellette ifj. Csonka Pál régiós vezető beszél

Jelentős a csoport nemzetközi tevékenysége. Folyamatosan látogatják a csoport tagjai Böjte Csaba testvér házait, különös szeretettel foglalkoznak a Dunaföldvár erdélyi testvérvárosában, Borszéken lévő bentlakásos otthonnal. Rendszeresen segítik a dévai, gyulafehérvári, szovátai, alsósófalvai és csíksomlyói gyermekközpontokat, ahová helyi gyűjtésű élelmiszer-adományokat juttatnak el. A Jendrolovics Gábor vezette Mikulás-túra ajándékcsomagjait a csoport tagjai készítik össze. Rendszeres a kapcsolat a németországi Niederaibach máltai csoportjával, részt vesznek egymás rendezvényein.

Az elnök kiemelte, hogy jó a máltai önkéntes csoport kapcsolata a helyi önkormányzattal, amely 2015 -ben kétmillió forinttal támogatta őket, a helyi nagyobb cégekkel, de az oktatási intézmények vezetőivel is. Öröm, hogy viszonylag sok fiatal a közösségi szolgálatot náluk teljesíti, illetve a helyi cserkészcsapat is aktívan részt vesz a gyűjtésekben és a karitatív munkában, így remélik, hogy a ciklus végére meg tudják alakítani az Ifjú Málta-csoportot. A tervek között szerepel egy megfelelő székház vásárlása és új programok elindítása is.

Jákli Viktor, a Dél-Dunántúli Régió egyik legaktívabb máltai önkéntes csoportjának vezetője, aki Apor Vilmos érdemrend ezüst fokozata és a Szentgyörgyváry Károly-díj tulajdonosa is, elhivatottságát és csoportja szellemiségét Böjte Csaba ferences szerzetes szavaival támasztotta alá:

Az ember, aki magába zárkózik, magába omlik, igen rossz társaságba kerül. Szükségünk van egymásra, hogy megfogjuk egymás kezét. Sartre azt mondta, számára a másik ember pokol. Én meg azt mondom, Isten és az embertárs számomra mennyország.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!