Dunaföldvár

2014.04.29. 16:55

Tíz évét ünnepli a Szent Rókus Borlovagrend

Dunaföldvár - Május 2-án pénteken rendezik meg a Szent Rókus Borlovagrend megalakulásának jubileumi, nagyszabású ünnepségét.

Gallai Péter

A dunaföldvári szőlőtermelők 2004. május 1-jén Gallai Sándor első nagymester vezetésével, az önkormányzat támogatásával alapították meg a Szent Rókus Borlovagrendet. Az azóta eltelt időszakban az egyesület létszáma folyamatosan emelkedett, sőt, hölgyek révén bordámái is vannak. A lovagrend rendszeresen szerepet vállal a városi rendezvényeken, idén pedig már hatodik alkalommal tartotta meg a Duna menti települések borversenyét, ami országos megmérettetéssé nőtte ki magát. 2008-ban avatták fel felújított székházukat, amellyel az országban első olyan renddé váltak, akinek saját otthona van.

Május 2-án pénteken a Beszédes József Általános Iskola aulájában a megalakulás tíz esztendős évfordulója alkalmából rendeznek ünnepséget. Dukai István, a rend nagymestere elmondta, az eseményre meghívták valamennyi tagjukat, pártolóikat, támogatóikat, s többek között a Magyar Borrendek Országos Szövetségének (MBOSZ) tagjait is.

Dukai István, a Szent Rókus Borlovagrend nagymestere (Fotó: a szerző)

- A visszajelzések alapján húsz borrend képviselői érkeznek pénteken, összesen százötven vendéget várunk az eseményre, amelyre külföldi elfoglaltsága miatt a megyei kormánymegbízott, Tóth Ferenc nem tud eljönni, de a térség új országgyűlési képviselője, Hirt Ferenc jelezte érkezését, csakúgy, mint dr. Terts András, a MBOSZ elnöke és Horváth Zsolt polgármester is fővédnökséget vállalt. A programot úgy állítottuk össze, hogy a város kulturális életét is bemutassuk, s az esemény során adjuk át az idei borverseny három nagydíjas borának járó elismerést is. Az asztalokra pedig a tagok felajánlása révén kiváló helyi borok kerülnek majd tette hozzá.

A megnyitó 10 órakor kezdődik, 11.30 órakor díszruhás, zenés felvonulás indul az Öregtemplomhoz, ahol Petkó Tamás plébános mond áldást. 12.30-kor lesz a verseny díjátadója, utána az Ördögszekér Néptánc Egyesület lép, majd közös ebéddel, beszélgetéssel, barátkozással zárul az összejövetel.

Bor lovagrend alapítók (Fotó: Archiv)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!