Dunaföldvár

2015.09.09. 11:24

A dunaföldvári Horváth Zoltáné lett a legszebb cserépkályha

Kulcs - Ebben az esztendőben tizenöt cserépkályha-építő mester érkezett a jótékonysági megmérettetésre az ország különböző településeiről.

Körmendi Erzsébet

A nemes versengés a végeredményt háromfős szakmai zsűri értékelte. A leggyorsabb kályhaépítő címet és különdíjat Simon András és fia, Simon Ernő kapta. A legszebben építő első helyezett a dunaföldvári Horváth Zoltán lett, aki testvérével Attilával vett részt az eseményen. A második helyen Rotter Géza várpalotai, a harmadikon pedig Török István szekszárdi mester végzett.

Horváth Zoltán (balra) és Horváth Attila a versenyen

A verseny fővédnöke és reklámarca Pindroch Csaba színművész volt, aki az elmúlt évben a dunaföldvári Horváth testvérpárnál tanulta a mesterséget. Az idén is szemügyre vette munkájukat. Véleménye szerint a jó kályhához a szakmai tudáson és alaposságon kívül lélek is kell. Különösen gazdag lélekre vall, ha a munkája eredményét nem pénzért árulja, hanem adományként adja.

Fejér megyén belül a Kulcson élő Szentkirályi Mónika családja kapott egy ilyen csodás fűtőtestet, amelynek a tetején még főzni is lehet!

Nem fáztunk Kulcson, Szentkirályi Mónikáék otthonában a hideg délutánon bizony jólesett a duruzsoló kályha melege. Az adományozó, Apagyi Zsolt, a MAT Kerámia Kft. tulajdonosa, ügyvezetője adta át jó szívvel a cserépkályhát a családanyának, aki bízik benne szép téli estéket töltenek majd el a tűz melege mellett. Apagyi Zsoltról tudni érdemes, hogy cserépkályhaépítő versenyt hirdetett tavaly, és akkor úgy gondolta, ha már cégek alapanyagokat adnak, szakemberek pedig a lelküket beleteszik a kályhák építésébe, akkor az elkészült műveket nem szabad pénzért adni felajánlották rászorulóknak. Így tették ezt az idei verseny után: a Vöröskeresztet bízták meg, találja meg azt a 18 családot, akinél nagyon jó célt szolgálnak majd a versenyen elkészült fűtő alkalmatosságok. A kulcsi átadáson részt vett a dunaföldvári Horváth testvérpár, Zoltán és Attila (Zoltán megnyerte a versenyt).

Apagyi Zsolt megköszönte Feth Katalinnak a segítséget. Mellette balról Horváth Zoltán és Horváth Attila, jobbról Szentkirályi Mónika Fotó: Ady Géza

A cserépkályha adományban rászoruló, hátrányos helyzetű nagycsaládosok, gyermeküket egyedül nevelő szülők és olyan idős emberek részesülnek, akik számára rossz anyagi körülményeik miatt különösen nagy kihívást jelent a téli fűtésszezon átvészelése.

A Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete a Kulcson élő családnak adományozott cserépkályhát. A fiatal édesanya, Szentmihályi Mónika egyedül neveli három kiskorú gyermekét egy régi parasztházban. Eddig a konyhájukban volt egy öntöttvas kályha, a szobában viszont konvektor, ami meleget alig adott, viszont alaposan megpörgette a gázórát. Az új cserépkályhával most befűthetik az egész házat, még az eddig jéghideg fürdőszobát is. A cserépkályhaprogramhoz Kulcs önkormányzata is hozzájárult azzal, hogy az idei télre biztosítja a családnak a tüzeléshez szükséges fát tette hozzá Jobb Gyula polgármester.

Szentkirályi Mónika kipróbálta hogyan nyílik a cserépkályha ajtaja Fotó: Ady Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!