Dunaföldvár

2015.04.23. 13:49

Történelem kisérettségi: A nagy feladatra szakmailag és mentálisan is felkészítik a diákokat

Dunaföldvár - A tavaszi szünet utáni első napon ünneplőbe öltözött gimnazistákkal lehetett találkozni. Ők azok a tizenegyedikesek, akik a Magyar László Gimnáziumban úgynevezett kisérettségi vizsgát tesznek.

L. Mészáros Irma

Az iskola már több évtizede szervezi ezeket a vizsgákat, hogy diákjait szakmailag is, mentálisan is felkészítse az igazi nagy megmérettetésre, a gimnáziumi tanulmányokat záró és felvételit is jelentő érettségi vizsgára. Szinte minden évre esik egy-két vizsga: magyarból, történelemből, matematikából, idegen nyelvből és egy szabadon választott természettudományos tantárgyból.

Most történelemből tettek szóbeli vizsgát a fiatalok. Azt gondoltam, majd mérgelődnek amiatt, hogy a húsvéti szünetben a tanulásra is időt kellett fordítani, de meglepetésemre pozitív véleményeket kapok.

Kisérettségizők: Lóki Bence (balra), László Dominik, Horog Mariann, Lang Árpád és Tóth Attila. Fotó: a szerző

Tóth Attila felszabadultan meséli vizsgaélményeit, hiszen – ahogy mondja – jól elbeszélgettek Bognár tanár úrral a tételről. Megfelelőnek tartja ezt a rendszert, hiszen így hozzászokhatnak a vizsgahelyzethez, gyakorlatot szerezhetnek abban is, hogy nagyobb anyagot miként lehet áttekinteni. Lóki Bence és a többiek is egyetértenek vele. Pedig több mint negyven tételből kellett felkészülniük. A vizsgára kapott jegy két témazáró értékű, így az év végi osztályzatban is jelentős szerepet játszhat.

A hatosztályos képzésben résztvevők közül az előszállási Laczai Péter elmondja, hogy alaposan kidolgozta a tételeket, de jól támaszkodhattak Szabados Sámuel tanár úr vázlataira is. A rendszeres órai felelésekkel a szóbeli kifejtéshez már hozzászoktak. Többen vannak, akik számára felvételi tantárgyként fontos a történelem, hiszen gazdasági szakra vagy geográfusnak, de akár bűnügyi nyomozónak készülve is erre szükségük van.

A következő év elején magyar irodalomból és matematikából vár rájuk hasonló megmérettetés. Mire elérkezik a május-június, rutinos vizsgázók lesznek a földvári diákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!