Dunaföldvár

2015.07.15. 14:18

Történelmi időutazás - Alsós diákoknak szerveztek tábort a dunaföldvári várudvari környezetben

Dunaföldvár - Húsz alsó tagozatos gyermek kalandozott a Művelődési Központ történelemtáborában a Várban az elmúlt héten.

L. Mészáros Irma

Ötödik alkalommal rendeztek történelmi tábort Dunaföldváron. A gyerekek sok élményről számoltak be szüleiknek, nagyon jól érezték magukat. A magyar történelem legjelentősebb korszakaival nem iskolai módon ismerkedtek a kisdiákok

Az ötletgazda és főszervező Fafkáné Simon Ildikó volt, segítője Szabó Szabolcsné Betti, mindketten a művelődési központ munkatársai.

Minden nap más-más korba repültek a gyerekek. Egy egy, a korhoz köthető mese és a diaképes összefoglaló után izgalmas kézműves foglalkozások következtek. A táborlakók a honfoglalás korában rovásírásos nyakbavalót és agyagedényt készítettek. Mátyás korában járva saját címeres pajzzsal és iniciálés könyvjelzővel gazdagodtak. A kuruc korban a lódingot, azaz a tölténytartót és töltést tanulták meg elkészíteni, a 48-as szabadságharc korában pedig dobot, dolmányt és krumplipuskát csináltak a kis harcosok, de a lányoknak bugyelláris és legyező is készült, hogy megfelelő kellékekkel vegyenek részt majd a csatában, illetve a védegyleti bálban is. S a feladatok között mindig volt egy nagyszabású közös munka is. Így készült többek között egy életfa, Mátyás címere és Rákóczi zászlaja.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a változatos programokat kínáló egy hét során. Fotó: amatőr felvétel

A honfoglalás napján a Dunaföldvári Íjászok Hagyományőrző Egylete mutatta be az ősi íjászatot. Az Egyszer volt Budán kutyavásár meséhez kapcsolódva pedig egy drótszőrű magyar vizslával is megismerkedhettek a gyerekek az előszállási Deák Ferencné Török Franciska segítségével.

A tábor osztatlan ismételt sikeréhez a két szervező ötletgazdagságán, valamint kedves személyiségén túl a kellemes és történelmi hangulatot árasztó várudvari helyszín és az érdekes tevékenységek is nagyban hozzájárultak. A szervezők munkáját közösségi szolgálatként három középiskolás diák segítette: Baráth Mira, Fafka Bori és Szabó Emese.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!