Dunaföldvár

2015.03.04. 16:30

Négy egykori drogfüggő is eljött az előadásra, akik őszintén, nyíltan beszéltek

Dunaföldvár - Ne félj, tartalak! A csoport szerepe a szenvedélybetegségből való felépülésben címmel tartott előadást Ambrus-Czere Mária pszichológus, a dunaújvárosi MRE Drogambulancia munkatársa helyi, megyei szakembereknek.

L. Mészáros Irma

A Dunaföldvári Alapszolgáltatási Központ vezetőjének, Jung Katalinnak a szervezésében és az Egészségfejlesztési Intézet szakmai támogatásával megvalósuló workshopra négy fiatalember kísérte el Ambrus-Czere Máriát, akik egykori drogfüggőként résztvevői az ambulancia utógondozói tevékenységének.

Ambrus-Czere Mária, az újvárosi drogambulancia pszichológusa

- A függőség, a szenvedélybetegség életre szóló munkát ad az embernek, s szeretet, egy közösséghez való érzelmi kötődés nélkül nem megy a kigyógyulás indította a témát a pszichológus, aki Buda Béla szavait idézve kiemelte: lelki változást, fejlődést igazán csak a szeretet tud kiváltani bennünk. Az ember érzelmi alapszükségletei közé tartozik az elfogadottság, megértettség és elismertség, az empátia, az egyediség tisztelete, illetve a szeretet és segítés adásának és elfogadásának a képessége. A szociális munkások, pedagógusok, egészségügyi dolgozók és közösségi civil szervezetek képviselői érdeklődve hallgatták a négy fiatalember beszélgetését arról, hogy érzik magukat, mi okoz gondot, s mit jelent nekik a csoporthoz tartozás. A kívülállót meglepte az őszinte hang, az érzések, problémák kifejezésének fejlettsége.

- Zavar, hogy rá vagyok utalva valakire, haragszom arra, aki segít - vallja egyikük. A másik, a már diplomás segítő úgy érzi, hogy attól a bizalomtól, szeretettől, amit a többiektől kap, feltöltődik, s a fényt haza tudja vinni. Szavaikból érződött, hol tartanak a gyógyulás és építkezés útján. Együtt vannak, segítséget adnak és kapnak.

Beszéltek hitről és felelősségvállalásról, a szükséges korlátok és célok fontosságáról, az időzítésről, önmaguk és mások elfogadásáról, a tanulásról és sportról, múltról és jelenről. Álarcokról, amiket hordanak, s tükrökről, amelyekkel szembenéznek. A programon résztvevők pedig úgy érezhették, önismereti tréningen vannak. Meg is fogalmazódott: milyen jó lenne minden hétfőn ilyen beszélgetéssel kezdeni az óvodában, iskolában vagy a munkahelyen! Ha megtanulnánk kifejezni érzéseinket, problémáinkat, ha a közösségben megnyilvánuló pozitív erő jobban megnyilvánulhatna!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!