Dunaföldvár

2017.03.02. 18:55

Úszik a Dunán lefelé... - Földváron is elbúcsúztatták a telet

A farsang farkán, azaz húshagyó kedden elbúcsúztak a téltől és kiszebábot dobtak a Duna vizébe a földvári Jókai utcai óvodások.

L. Mészáros Irma

A György Márta és Varró Katalin óvodapedagógusok által vezetett húszfős Kiskobak csoport délután négy órakor a Duna-partra vonult. Ott először hangulatos játékos verses-énekes-mozgásos télbúcsúztató, tavaszköszöntő műsort mutattak be a gyerekek az összegyűlt szülőknek, családtagoknak.

Hangulatos játékos verses-énekes-mozgásos előadásban gyönyörködhettek a szülők. Középen a medve jelmezében Dósa Máté
Fotó: L. Mészáros Irma

Amint György Márta elmondta, minden évben megtartják ezt a népi ünnepet. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre gazdagodik vers-ének repertoárjuk. Most a nagycsoportban a medvetáncoltatás tréfás történetét is bekapcsolták a műsorba. Már az elmúlt hét farsangi készülődését is élvezték a gyerekek, s mondták a verseket, énekelték a dalokat tükörnek, mosdónak és szabad játék közben. A Duna-parton az összeállításban elhangzottak népi kiszeversek, naphívogatók, népdalok és mai alkotók művei. Szemmel láthatóan nagy örömmel játszottak most is. A gyermeki hang mellett szólt ott csörgődob, kereplő, kolomp; koppantak a fiúk kezében a botok, s kiáltoztak jó hangosan. Végül a lépcsőkön is lementek, hogy egészen közelről lássák a kiszebáb vízbe repülését és eltávolodását a folyón. Jöjjön a tavasz, vesszen a tél - kiáltották. Itt az ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!