Dunaföldvár

2015.03.03. 16:50

Idén rehabilitálják a Duna-partot, a központi Béke tér átépítése még forrásra vár

Dunaföldvár - A Városháza tanácstermében rendezték meg a város közmeghallgatását a napokban, ahol szó esett fejlesztésekről és lakossági problémákról is.

L. Mészáros Irma

Először Horváth Zsolt polgármester számolt be a nemrég elfogadott költségvetésről ami 2 milliárd 67 millió forint. Vázolta a főbb számokat, s megnevezte a számok mögötti forrásokat és a fejlesztéseket (többek között a Duna-part rehabilitációja, térfigyelő rendszer kiépítése, energiahatékonysági beruházások, épületenergetikai fejlesztések, úthálózat javítása). A későbbiekben számítanak arra, hogy az Európai Unió pályázatainak megnyitásával a lehetőségek bővülnek majd. Kiss Lajos Csaba oktatási bizottsági elnök ismertette a civil szervezeteknek megítélt támogatások idei összegét, ami huszonöt millió forint. Takács Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke felsorolta azokat az utcákat, amelyeknek a felújítását tervezik. A munkát a legrosszabb állapotban lévő utcákkal (Temető sor, Erkel utca, Györki sor, Reiter köz) kezdik saját erőből, a többit a hitel engedélyezése után.

Horváth Zsolt polgármester vázolta a fejlesztéseket

Az első nagyobb témaként a szelektív hulladékgyűjtés új módjának bevezetése szerepelt. A részletekről Rosta Gyula, a Dunanett igazgatója tájékoztatta a lakókat. Márciustól a kukák mellé kitehető zsákokban elszállítják a papírt, papír alapú üdítős dobozokat, a műanyag palackokat, flakonokat, illetve a fém sörös, üdítős dobozokat lehet elhelyezni. Dr. Süveges Árpádné alpolgármester tudatos magatartásra biztatta a város lakóit, hiszen mint mondta meg kell tanulnunk, a szemét érték, s ezért fontos, hogy minden a megfelelő helyre kerüljön.

A hozzászólók a vízelvezető árkok, a mezőgazdasági utak, különösen a Németkéri út állapotával kapcsolatban fordultak segítségért a testülethez, illetve a Béke tér felújítását szorgalmazták. Ez utóbbi régi álom, a tervek már készülnek, de a forrás hiánya eddig megakadályozta a felújítást. Mohai Gyuláné a munkahelyteremtés ügyében is kérdezett. A válaszban elhangzott: vannak próbálkozások, folynak tárgyalások. A volt laktanya területén lévő ipari parkban most épül egy napelem gyártó üzem, de abban is bíznak, hogy a Paks 2 beruházásnak lesz Dunaföldvárt érintő gazdasági hozadéka. A mezőgazdasági feldolgozó üzemmel kapcsolatos felvetésre Jákli Viktor, a mezőgazdasági bizottság elnöke megfogalmazta, hogy csak integrált gazdálkodás és összefogás esetén lehet ezt megoldani. A képviselők fontosnak tartják a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, valamint a közmunkások számára hasznos és hosszú távon is munkára szoktató programok beindítását. A közmeghallgatáson felvetődtek a turisztikai fejlesztések is. Elhangzott: a város igyekszik bekapcsolódni a pályázatokba, alakulóban vannak a tervek többek között a Mária-kert, a római út,- valamint a kerékpárút programhoz kapcsolódóan is.

A mostani közmeghallgatáson a városért való kölcsönös tenni akarás, a közös gondolkodás szándéka érződött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!