Dunaföldvár

2015.08.12. 17:56

Weikersheimben jártak iskolába

Dunaföldvár /Weikersheim - Hamarosan véget ér a vakáció, de a szerzett élmények elraktározódnak hosszú időre.

L. Mészáros Irma

A Magyar László Gimnázium három diákja, a helybéli Horog Mariann, az előszállási Márkus Lilla és a dunaegyházi Poros Marcella a nyarat Dunaföldvár német testvérvárosában, Weikersheimben kezdte, azaz az ottani gimnáziumba jártak egy hétig. De hát mégiscsak nyaralás volt ez a javából!

Amint lapunkban hírt adtunk róla, májusban német diákok vendégeskedtek Dunaföldváron, s most ők fogadták a földváriakat.

A lányok vonattal utaztak Würzburgig, ahol a pályaudvaron testvéreik szívecskés lufikkal fogadták őket. - Izgultunk mindannyian, s nagy volt a viszontlátás öröme - meséli Horog Mariann.

Német és magyar diáklányok találkozása a szívélyes vendéglátás bizonyítékaival. Sűrű, hasznos hét volt...

Weikersheim Baden-Württemberg tartományban, a Tauber völgyében fekvő hangulatos városka, amelyhez közigazgatásilag több kis település is tartozik. Így a három magyar lányt fogadó családok három különböző helyen laknak. - Egy pici faluban, Biberinben egy háromgyermekes családnál szálltam meg. Így egy hétig volt egy tizenkét éves kisöcsém, egy nyolc- és egy tizenhat éves húgom - mondja mosolyogva és élményekkel telve a tizenhét éves, végzős gimnazista.

Bár naponta volt hat-hét órájuk, s az iskolai menzán ebédeltek, a vendéglátók gazdag programot biztosítottak. A kedves frankföldi történelmi városkában és környékén akadt bőven látnivaló. A magyar diáklányok voltak a csodaszép weikersheimi reneszánsz kastélyban, sétáltak annak igényesen gondozott barokk kertjében, gyönyörködtek a főtér házaiban és a középkori hangulatot árasztó kis utcáiban, tereiben. Jártak a Majna parti Würzburgban, Németország egyik legrégebbi városában, ahol megnézték a monumentális barokk érseki palotát, amely a világörökség része. Elmentek az ország egyik gyöngyszemeként számon tartott Rothenburgba, ahol a városnézésen kívül a Kriminalmuseum adta élményeket is megtapasztalták. Ez a múzeum ugyanis az európai bíráskodás hátborzongató eszközeit és dokumentumait mutatja be. S hogy oldják a feszültséget, a városka egész évben karácsonyi hangulatot árasztó múzeum-boltjában gyermeki áhítattal ámulták a sok-sok csillogó-villogó-fénylő csodát.

Egyik nap fogadta a földvári diákokat a város polgármestere, Klaus Kornberger, aki ajándékokat, prospektusokat és költőpénzt is adott a lányoknak. - Sok kedvességet kaptunk - mondja Mariann. A családban megdicsérték német nyelvtudását, pedig csak három éve tanulja a németet. Az iskolában érdeklődőek és nyitottak voltak a tanárok és diákok egyaránt. Egy különös iskolai hagyományt is megtapasztaltak: a végzősök egyik éjjel bent aludtak a gimnázium épületében, mert ott rendezték a bulit.

Dunaföldvár és Weikersheim középiskolái között 1993 óta létezik kapcsolat. Évente három-öt diák fordul meg a testvérváros iskolájában. Érzékelik az azonosságokat és különbségeket, megélik a másik nemzet és a családok hagyományait, életrendjét. Nem mellékesen pedig igazi kommunikációs helyzetekben használják a tanult idegen nyelvet. Sőt az is lehetséges, hogy életre szóló barátságok szövődnek. Folytatásként Mariannék a januári szalagavató ünnepségre szeretnék meghívni Dunaföldvárra német testvéreiket .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!