Dunaújváros

2012.08.28. 05:24

Ápolási gondok: hová fordulhatnak az érintettek?

Dunaújváros - Sok családnak jelenthet gondot a rendszeres ápolásra szoruló idős családtag gondozása. Az érintett helyi önkormányzatnál is érdemes tájékozódni.

Szabó Szabolcs

Mint korábban olvashatták már: megszűnt a kulcsi klinikán az ápolási osztály. A hozzátartozók pedig a közelmúltban értesítést kaptak arról,  gondoskodjanak a betegük elhelyezéséről.
Háttér: az országos egészségügyi struktúra átszervezésének egyik elemeként   májustól állami kézbe került a Szent Pantaleon Kórház, és  az új rendszerben júliustól elvették tőlük a korábbi negyvenöt  ápolási ágyszámot. De helyette kaptak negyvenöt rehabilitációs férőhelyet. A kórház igazgatója, Mészáros Lajos akkor elmondta:  - A rehabilitáció más jellegű tevékenység, de  vannak átfedések: az ápolásra szorulók közül  például az agyvérzéses, traumás rehabilitációt igénylő  betegeket továbbra is elláthatják Kulcson.

Sajnos, a mindennapi szakszerű ápolást igénylő betegek és hozzátartozóik közül sokan kerültek reménytelen helyzetbe. Ugyanis, szinte lehetetlen bekerülni egy-egy szociális intézménybe, vagy a beugró és a további rendszeres havi költség olyan magas, hogy azt sokan nem tudják kifizetni. Lapunk egyik kisapostagi olvasója saját tapasztalait osztotta meg munkatársunkkal, remélve, hogy segítségül szolgál majd az érintetteknek.
- A kórházi kezelés után hazahoztam  a férjemet, ám egyedül nem tudtam megoldani a mindennapi szakszerű ápolást, a mosdatást és a szükséges napi teendőket. Egy ismerősöm javaslatára fordultam a helyi önkormányzathoz, ahol napokon belül elkészítették a szükséges papírokat és a férjem haláláig szakszerű ápolásban-gondozásban részesült. Lehet,  sokan nem is tudják, hogy az önkormányzatnál is kérhetnek segítséget, ám érdemes tájékozódni. Itt Kisapostagon biztosítottak szakembert és  sokat segítettek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!