Dunaújváros

2012.09.12. 17:29

Sztrájk - A vasasok az orosz nagykövetséghez vonultak

Budapest-Dunaújváros - Kétszáz-kétszázötven ember gyűlt össze a Vasas Szakszervezet piros-kék mellényében az orosz nagykövetség előtt szerdán délután Budapesten. Keményen fogalmaztak.

Pekarek János

Javarészt idősebb, mondhatnám: sokat próbált szakik gyűltek össze szerdán délután fél egykor a Béke téren, az uszoda mellett álló három bérelt busznál, hogy a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezti Szövetség által szervezett tüntetésre utazzanak Budapestre, az Andrássy úti orosz nagykövetség elé.

A vasmű egyik fő tulajdonosa ugyanis a szakszervezet információi szerint az orosz Vnyesekonombank. Ennek felügyelő bizottságában véletlenül (?) ott ül egy ember, aki egyben  Oroszország elnöke: Vlagyimir Putyin.

- Reméljük, hogy a nagykövet úr még ma tájékoztatni fogja Putyin urat arról, hogy mire készül az általa is irányított bank, és mit gondolnak erről a magyar munkások! - mondta a követség előtt elhangzott beszédében Mucsi Zoltán,  a vasműbeli szakszervezet elnöke.

De a Dunaújvárosból és Pestszentlőrincről összegyűlt mintegy kétszáz-kétszázötven, a provokátorok kiszűrésére piros-kék mellényt viselő embert igazán Szabó Lajosnak, a bezárásra ítélt Lőrinci Hengermű üzemi tanácsa elnökének beszéde érdekelte.

- Felháborodottan visszautasítjuk a cégvezetésnek azt a kijelentését, hogy a Lőrinci Hengermű egy lepukkant gyár, ami használhatatlan lemezeket gyárt! - szólította bocsánatkérésre a menedzsereket Szabó Lajos. - Ha így van, akkor a bezárás hírére miért nőtt azonnal háromszorosára a rendelésállományunk? Akkor miért viszik tőlünk a lengyel kamionok a durvalemezt, ahelyett hogy az ISD-konszern korszerű lengyelországi gyárából vásárolnák? Ennyi használhatatlan lemez kell?

A lőrinci üzemi tanács elnöke megemlítette még, hogy a vasmű belső szükségleteire is gyártanak évente kétezer tonna lemezt, és a dunaújvárosi bugatéren elfekvő lemezeket is képesek kihengerelni.

- Itt nem csak Lőrincről van szó: elkezdődött egy folyamat, aminek nem látni a végét! - fogalmazta meg sokak félelmét a pestszentlőrinci vezető.

Sok szakszervezet emberei vállaltak szolidaritást a tüntető vasasokkal: a bányászok, az energiaipar, az élelmiszeripar, a vasutasok, a vegyipari dolgozók, de az MSZOSZ képviselői is ott lobogtatták zászlaikat a fegyelmezetten, rendbontás nélkül zajlott tüntetésen.

A lőrinciek álltak az első sorokban, talán nem véletlenül. Egy szerzetesnek öltözött fiatalember a Lőrinci Hengermű sírjára való keresztet is tartott a demonstráció alatt. Abban reménykedve, hogy ez csak jelkép marad. A fiatalember, a 22 éves  Szabó Richárd hengerészként dolgozik a Lőrinci Hengerműben: 2010 óta. Ez az első munkahelye...

A vasas szakszervezet vezetői pénteken találkoznak Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárral. Folyt. köv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!