Dunaújváros

2012.11.06. 15:44

Szemle: új gépparkkal várja a telet a közútkezelő

Dunaújváros - A téli üzemkezdet előtti gépszemlét tartották meg kedden a Magyar Közút Nzrt. helyi üzemmérnökségén.

Gallai Péter

Régen volt ennyire örömteli  eszközmustra a dunaújvárosi üzemigazgatóságon, mint kedden délelőtt, amikor a közútkezelő megyei delegációja szemrevételezte és ellenőrizte a gépparkot a november 10-i, téli szolgálat kezdete előtt. A boldogság okát nem kellett sokáig keresni, ugyanis ott parkoltak az udvaron. Molnár István megyei igazgató részletesen sorolta a fejlesztéseket: - Négy új Mercedes teherautó került Dunaújvárosba, a legnagyobbnak hét köbméteres sószóró felépítménye van, a többi öt köbméteres. Az ötödik jármű pedig hamarosan megérkezik.

A  természetesen hóekével is  felszerelt új gépek  az űrtechnikát jelentik a most végre leselejtezett, húsz-harminc éves LIAZ-okhoz képest, összesen hat  ilyen saját járművel tisztíthatja majd az utakat  a cég. Ezen kívül két  bérelt teherautót, s szükség esetén  további külsős gépeket is hadrendbe tudnak állítani. 
- A  járművek műholdas nyomkövetővel szereltek fel, a diszpécser így pontosan látja a helyzetüket, de azt is, mennyi sót szórnak ki, vagy éppen ekéznek-e. Ezzel sokkal hatékonyabbá válik az irányítás, és az sem mellékes, hogy  a kollégák munkakörülményei  jelentősen javultak, s   jelentős  gázolaj megtakarítás jelentkezik, az üzembiztonságról nem is beszélve - tette hozzá Molnár István, aki szerint ekkora léptékű fejlesztés egyszerre még nem  történt.

A teherautókon kívül új brigádszállítókkal, összkerékmeghajtású terepjáróval, művezetői szolgálati járművekkel is gazdagodott az állomány. Soltész Gyula, a helyi igazgatóság vezetője elmondta még, hogy 2011-ben új sótároló depó épült a telepen, ahol  most  százötven tonna nyitókészletet halmoztak fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!