Dunaújváros

2016.10.27. 18:45

25 éve írta a Dunaújvárosi Hírlap - 1991 októbere: egyéves az önkormányzat

Dunaújváros - Az önkormányzati rendszer első évéről, az 56-os megemlékezésről, a Fiatal Költők Fesztiváljáról is írt lapelődünk, A Hírlap 1991. október 25-én.

Körmendi Erzsébet

A szerdai ünnepi közgyűlésen megemlékeztek az 1956-os forradalomról és a Magyar Köztársaság kikiáltásáról, majd beszédében Almási Zsolt polgármester megvonta az önkormányzati testület egy esztendejének mérlegét is.

Az 1956-os pentelei halottakra emlékeztek a városi temetőben a kopjafával díszített emlékműnél. A POFOSZ helyi szervezetének elnöke, Zecher János szólt arról, hogy megvalósult az egykori ötvenhatosok álma, országunk területén ma már nincsenek szovjet katonák. Egy internált emlékei címmel szavalat hangzott el, majd az ünnepi megemlékezés vezérszónoka, a helyi 56-os forradalmi nemzeti bizottság alelnöke, Czihó Pál szólt a jelenlévőkhöz. Rámutatott, hogy az 1989-es vértelen hatalomváltás nem jöhetett volna létre 1956 nélkül, majd megemlékezett a helyi nemzeti bizottság tagjairól és azokról a bajtársakról, akik hosszú éveket szenvedtek el a börtönben a megtorlások idején. Hiányolta azt a nemzeti egységet, amely 1956 nehéz óráiban és a megtorlás éveiben, akár a börtönökben is megnyilvánult.

Elkezdődött a Fiatal Költők Fesztiválja, amelyet első ízben rendeztek a Bartókban. A meghívott vendégek között szerepelt Püski Sándor és Bella István költők, Döbrentei Kornél a Hitel, és Péntek Imre az Árgus főszerkesztője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!