Dunaújváros

2016.06.19. 19:37

A bástya figura és a többi - Hétszeres magyar sakkbajnok osztotta meg tudását fiatal versenyzőtársaival

Dunaújváros – A város egyik legfiatalabb, de nem a legsikertelenebb egyesülete rendezett évzárót: nagymesterrel!

Pekarek János

Alighanem sokáig emlékezetes marad a résztvevőknek az az évadzáró összejövetel, amelyet az alig egy hónapja alakult Bástya Sakk Egyesület szervezett versenyzőinek és tagjainak szombaton a Munkásművelődési Központ 308-as termében!

Hiszen gyerekeknek és ifjaknak mikor van alkalmuk világbajnokkal játszaniuk? Márpedig a szombati évadzáró összejövetelen huszonöt táblás szimultánt játszott a jelentkezőkkel a Pakson élő és versenyző Berkes Ferenc sakk nagymester – akinek igazán nehéz válogatni jobbnál jobb eredményei között. Ő például sakkolimpiai válogatott volt, kétszeres Európa- bajnok, junior világbajnokságon ezüstérmes, hétszeres magyar bajnok. S még csak 31 éves! Van tehát kiről példát venniük a fiataloknak.

Berkes Ferenc (állva) a soktáblás szimultán közben az MMK-ban
Fotó: Ady Géza

A huszonöt táblás szimultánból egyébként menet közben huszonkilenc táblás lett: azok helyére ugyanis, akik hamar kikaptak, még négyen leülhettek. Az összesítésen azonban ez sem változtatott: a nagymester (no, persze) huszonkilenc- null arányban zárta a csoportos meccset.

Az összejövetel viszont minden szempontból sikeresnek bizonyult: a sakkozás összetéveszthetetlen hangulata itt is megvolt. A koncentráció, a csapatszellem, a féktelen tudásvágy itt is megvolt.

Az ifjakkal már a találkozó előtti pillanatokban sem nagyon lehetett beszélni: túlságosan izgultak ehhez. Aztán elég volt végignézni a szimultánhoz leülő gyermekek feszült arcán, összpontosítástól csillogó tekintetén: aki szerint a sakk nem sport, annak elegendő egy ilyen alkalommal pár percet tölteni a teremben ahhoz, hogy megbizonyodhasson nézete tarthatatlanságáról.

Biztos vagyok abban, hogy a Bástya sakk klubról még sokat fogunk hallani. Elsősorban versenyzőik miatt: akik nem csak elszántak, hanem nagyon tehetségesnek is tűnnek.

Bár ezt én, aki éppen csak a lépéseket ismerem a sakktáblán, inkább Klimkó Csaba sportköri elnök véleményére alapozom: szerinte ezekből a gyerekekből nemsokára még közismert, sikeres versenyzők lehetnek, ha (mint minden sportban!) eléggé kitartóak lesznek!

Címkék#sakk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!