Dunaújváros

2013.10.18. 05:44

Több rendőrt a város utcáira!

Dunaújváros – A városi rendőrkapitány (is) válaszolt a technikumiak kérdéseire a csütörtökön rendezett lakossági fórumon.

Szabó Szabolcs

– Izgalmas egy város ez – fogalmazott a csütörtökön este a Campus Étteremben rendezett közbiztonsági fórumon Nagy Zoltán rendőr ezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője. A rendőrségi vezető szerint Dunaújvárosban mindig történik valami, kollégái szinte állandóan úton vannak.

Sajnos forrásaik és energiájuk egy jelentős részét biztonsági intézkedésekre kötelesek fordítani. E ponton megemlítette: „gyakran van olyan esténk, amikor tíz-tizenöt ittas, magatehetetlen, vagy éppen önveszélyes embert kell biztonságba helyeznünk. Sajnos ez sok erőforrásunkat leköti.

”Nagy Zoltánt a Kismoni László képviselő által szervezett, főként a Technikum köz- és közlekedésbiztonsági kérdéseit tárgyaló lakossági fórumon tizenegy előre megfogalmazott lakossági kérdés és panasz várta. Számos kérdés érintette a városi térfigyelőrendszert. A rendőrezredes kifejtette, jelenleg 25 kamera van felszerelve a városban, ebből négy a Technikum városrész területén.

A lakosság részéről már számos esetben is felmerült az igény, bővíteni kellene a hálózatot. A korábban már bejelentett két nagyobb városfejlesztési program – a Római városrész szociális rehabilitációja és a belváros rekonstrukciója – a következőe egy-két évben lehetőséget biztosít arra, hogy egy hatvan kamerából álló rendszert építsenek ki a városban. Ennek pontos felmérése már megkezdődött.



Több kérdés is foglalkozott a Technikum és város közbiztonsági állapotával, az itt élők szubjektív biztonsági helyzetével. A fórumon felszólalók is egyértelműsítették: több gyalogos rendőrt szeretnének látni az utcákon. Nagy Zoltán válaszában elmondta, csodák nincsenek: a jelenlegi forrásokból kell megerősíteniük a közbiztonság helyzetét. Idén hét fővel bővült az állomány, és a készenléti rendőrség is rendszeresen járőrözik a városban.

Az ismerté vált bűnesetek felderítéséről az utóbbi éveket tekintve nincs Dunaújvárosra lebontott adat. Ám a rablások tekintetében a felderítettség – a kapitány beszámolója szerint – meghaladja a hetven százalékot. Konkrét kérdés érkezett a közterületi alkoholfogyasztással kapcsolatban. A rendőri vezető elmondta, idén szeptember elsejétől már helyszíni bírság is kiszabható, sőt, eljárást is kezdeményezhet a rendőrség.

 

Az esetekkel kapcsolatban a bizonyítás a nehézkes. Ebben kérte a lakosság és a polgárőrség segítségét. A fórumon konkrét, a Technikumban tapasztalt mindennapi problémákról is szó esett. Felvetették a Bocskai utcában több deviáns, a közösségi együttélés alapvető normáit be nem tartó család tartja rettegésben a környéket, a jelenlévők szerint itt nem halogatható tovább az erőteljes rendőri fellépés. (A lakossági fórumról szóló beszámolónkat holnapi számunkban folytatjuk – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!