Dunaújváros

2015.01.08. 15:00

A lift, az ösztönző módszer

Dunaújváros - A közös költséggel mindig csak baj van... Ám léteznek egyszerű módszerek az ösztönzésre!

Pekarek János

Örök gond a társasházi közös költség! Annak is, aki nem tudja fizetni meg annak is, aki fizeti: sokszor az ő nyakába zúdul az a teher is, amit a nem fizető lakótárs okoz.

A háznak valahogyan működnie kell: a szemetet el kell szállítani, a villany- és a vízszámlát, a fűtést fizetni kell a közös helyiségek után is, plusz még a takarítás, a javítások, karbantartások, festés, korszerűsítés, szigetelés... Felsorolni is sok.

Ha pedig akadnak nem fizetők (hol nincsenek?), akkor rendszerint még tovább kell emelni a közös költség összegén, hiszen a kieső pénzt valahogyan pótolni kell. Hogyan lehet behajtani a tartozásokat? Sokszor a jelzálog, a végrehajtás sem megoldás: hisz mit lehet lefoglalni, behajtani? Még fontosabb kérdés, hogy hogyan lehet megelőzni a további élősködést a lakótársakon?

Érdekes ötletről számolt be a minap az internetes sajtó: Komlón például külön kell fizetni a liftért, mobiltelefon közbeiktatásával.

De nem kell olyan messzire menni. A Béke városrészben, a Szabadság út 30. számú, tízemeletes társasházban sokkal egyszerűbben oldotta meg a lakóközösség az ügyet.

Kódleolvasó berendezést szereltettek a liftbe, s minden lakó kapott egy (vagy kérésre több) felvonó azonosító elemet , amelynek minden lakás után önálló azonosító kódja van.

- Pécsi cég gyártja a leolvasót és az azonosítót - mondta a rendszerről Márton István, a ház közös képviselője. Egy helyi vállalkozó szerelte be a liftbe. A lényeg az, hogy az azonosítóból csak azok vásárolhatnak, akiknek nincsen három hónapnál régebbi tartozásuk a közös költséggel.

Azért a dolog nem ment egyszerűen... Amikor a kódoló kis dobozt felszerelték, először a liftgombok mellé, a lift utasterébe, néhány órán belül lefeszítették onnan. Nyilván abban a reményben, hogy a lakóközösség lemond az újításról. Úgyhogy a leolvasó végül a lift külső falára került, a liftakna felőli oldalra, csak egy apró, kerek ablak látszik belőle az utastérben.

Oda kell tartani a kis, kerek műanyag azonosítót, egy halk csipogás: és lehet nyomni az emelet gombját.

A városban a Szabadság úti épület mellett legalább még két toronyházban működik ilyen berendezés. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb a mobiltelefonos megoldásnál.

- A teljes rendszer költsége százharmincezer forint volt! - jegyzi meg a közös képviselő. Egy azonosító ára 670 forint. A negyven lakásból eddig hatban volt jelentős elmaradás a közös költségekben. A rendszer megvásárlása után az egyik nagy tartozó azonnal, egy összegben kifizette a hátralékot, 400 ezer forintot, hogy liftezhessen! Azóta a többiek is jobban odafigyelnek a pontos fizetésre...

Nem, azt nem mondhatnám, hogy a kódolt lift bevezetése óta teljes béke és barátságosság uralkodik a Béke városrészi házban. Akik kiszorultak az állandó lifthasználatból, azok lefelé jövet általában gyalogolnak, fölfelé menet viszont rendszerint addig ácsorognak a földszinten, amíg nem jön egy jószívű szomszéd, aki fölviszi őket. Márpedig nem mindenki hajlandó erre.

Fizetni persze egyszerűbb lenne csakhogy arra is, másfelé is akadnak családok, akiknek tartozásai már a reménytelen kategóriába tartoznak. Sokszorosan meghaladják a lakás értékét. Nekik nem a lift a gond...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!