Dunaújváros

2014.03.13. 15:55

A makacs, agresszív madarak nem tágítanak

Dunaújváros - A belvárosi galambok ismét hallattak magukról: most a Korányi Sándor utca 1-ben keserítik az életet.

Pekarek János

Régóta foglalkozunk a belvárosi galambokkal - mint a lakók, lakóközösségek életének megkeserítőivel.

Emlékezetes eset volt az Intercisa Múzeumé, amelyet több száz galamb tartott megszállása alatt - csak egy székesfehérvári vállalkozásnak sikerült megszabadítva a hovatovább koncentrációs táborra emlékeztető, százas szögekkel, szögesdrótokkal kivert intézményt csapdákat állítva, a foglyul esett galambokat madármenhelyekre szállítva megszabadítva az ürülékük és zajuk miatt kezelhetetlenné vált galambrajtól.

Közel ötszáz galambot vittek el onnan...

Most a Korányi Sándor út 1. számú ház földszintjén lévő vállalkozóktól futott be hozzánk segélyhívás. A múzeumtól mindössze pár lépésre lévő ház erkélyeit és ablakpárkányait szállták meg a galambok miközben a múzeumban évek óta legfeljebb egy-két madarat látnak.

A Korányi utca 1. déli homlokzatán viszont a legváltozatosabb módszerekkel igyekeznek védekezni a lakók a galambok, a rendkívül agresszív madarak zaja és ürüléke ellen.

Van, aki nejlonfóliát feszít ki az erkély korlátja és a mennyezet közé. Más szúnyoghálót tesz oda, vagy egyszerűen redőnyt szereltet fel az erkélynyílásra. Akad, aki (a múzeumból már ismert) százas szögekkel veri ki a korlátot, más összehasonlíthatatlanul ötletesebben és dekoratívabban színes léggömbökkel rakta tele az erkély szélét.

Akár így, akár úgy: a galambok bizony rendkívül keveset zavartatják magukat. Láttunk madarat a szögek között vígan sétafikálni. A járdán pedig mindennél látványosabban virít ürülékük.

- Ha kinyit a teraszunk, akkor gyakorlatilag óránként kell felmosnunk a galambok miatt, de gyakran még az is kevés! - mondja a ház alatti presszó és étterem felszolgálója. Egészen lehetetlenül kicsi helyekre képesek befészkelni a galambok, a lakók sem tudnak mit tenni ellenük.

- Naponta mossuk fel és fertőtlenítjük az üzlet előtti járdát -mondja a temetkezési vállalkozás vezetője. Mégsem tiszta a bejárat! Sem a társasház, sem az önkormányzat nem segít!

Az önkormányzat rendeletei között valóban nem szerepel a galambokkal kapcsolatos intézkedés.

Nagy Pál, a társasház közös képviselője is régóta küzd a problémával.

- Több módszer is létezik a galambok elriasztására, de mindegyik pénzbe kerül, és ezért nem minden lakó támogatja. Ráadásul vannak, akik a madarak mellett is fellépnek - sokan, védik őket. Korábban még olyanok is akadtak, akik etették, s ezzel ideszoktatták őket. Amíg nincs közös álláspont a társasházban, addig nem sok mindent tehetünk!

A galambokat etetők már elköltöztek az épületből. A mostani lakók többsége szabadulna a galamboktól...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!