Dunaújváros

2014.10.06. 18:30

A napraforgó raktárban és az árpa nagy része már elvetve

Dunaújváros - Valamelyest javult a helyzet a határban a város környékén: talán a kukorica aratása is elkezdődhet.

Pekarek János

Amilyen rosszul állt a mezőgazdaság a város környékén szeptember elején, főként a szokatlanul sok eső, s az ennek következtében mérhetetlenül felázott talaj miatt, annyira sikerült összeszedniük magukat mostanra a gazdáknak. El ne kiabáljuk! Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője legalábbis az utóbbi hetekhez képest biztatóbb helyzetről számolhatott be.

– Örülök a hozzánk kegyes, napsütéses időnek, mivel teljes beindulhattunk az őszi munkákkal! – jegyezte meg Márkli. Ez annyit jelent, tudtuk meg, hogy javában zajlik a talajelőkészítés, és a hét végén már megkezdődött a vetés is. A Pentele Zrt-nél 164 hektáros vetésterületre tervezett őszi árpából már közel 100 hektárnyi a földbe került. Teljes erővel dolgoznak azon, hogy az őszi búzának is előkészítsék a talajt.

Ugyanakkor szerencsésen betakarították a napraforgót, amit már a penészedés fenyegetett a rengeteg nedvesség következtében. Sőt: a napraforgó már átment egy szárítási fázison is, mégpedig a zrt. új, jól bevált szárítóján, és jelenleg a magtárban várja a vevőket mind a 600 tonnányi termék.

A sok napsütés, a száradó mezők következtében már ott tart a Pentele Zrt., mondta Márkli János, hogy kezdik tervezni a kukorica betakarítását. Jelenleg a kombájnokat szerelik át erre a feladatra, mivel a takarmánynövény nedvességtartalma nagyjából 20 százalákos, azaz úgy tűnik, hogy a jövő héten elkezdhetik az aratását. Hacsak addig nem változik az idő...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!