Dunaújváros

2013.05.05. 14:25

A polgármestert kérdezi

Levélben kérdezi a polgármestert a városi cégek működéséről, osztalékáról Szabó Zsolt helyi képviselő. Íme, a kérdések.

Pekarek János

Dunaújváros fejlődésének egyik gátja az önkormányzati cégek kusza működése kezdi a város polgármesterének írott levelét Szabó Zsolt független önkormányzati képviselő, a Párbeszéd Magyarországért Párt (PMP) dunaújvárosi elnöke. A levél május 2-i átadásáról, főbb címszavairól már beszámoltunk lapunkban.

Dunaújváros polgárai úgy érzik, hogy a városi tulajdonú cégek nem a város, a városlakók érdekeit szolgálják... - Sok esetben az önkormányzatnak nincs ráhatása a cégeken belüli döntésekre, a mindenkori kisebbségi tulajdonos érdeke érvényesül Dunaújváros polgárainak érdekével szemben - írja a képviselő, aki levelében öt kérdést tesz fel Cserna Gábor polgármesternek.

Az első kérdés a PMP helyi elnökétől a polgármesternek: szükség van-e az önkormányzati cégek rendszerének átlátható és fenntartható átalakítására?

 

Zsigmond László már a közmeghallgatáson is ismertette a terveket (Fotó: Lázár Zsolt)

A második: mit gondol a polgármester arról, hogy a város közszolgáltató cége a közgyűlés tudta nélkül eladta egy adósságbehajtó cégnek a nehéz helyzetben lévők tartozását, ezzel még több megaláztatást hozva az amúgy is kiszolgáltatott embereknek?

Majd: mit gondol arról, hogy a városnak járó kötelező osztalékot nem fizetik ki?

Továbbá: az Energott Kft. (több városi cég résztulajdonosa) egy pályázaton összesen közel másfél milliárd forintot nyert arra, hogy az önkormányzattal közös cégeket fejlessze. Tudott erről a polgármester? Nem lett volna szerencsésebb, ha a közös tulajdonú cégek pályáznak, így gyarapítva a város vagyonát? Végül: miért nem ért egyet a polgármester egy tisztán önkormányzati tulajdonú víziközmű cég létrehozásával, amelyben a víz-, a csatornamű és a szennyvíztisztítás is helyet kapna?

A válaszra harminc napja van a polgármesternek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!