Dunaújváros

2014.03.24. 19:30

Egy uniós ápolóverseny hazai döntőjén lett második Mónika

Dunaújváros - A helyi kórház egyik ápolónőjelöltje fogja képviselni hazánkat másodmagával egy európai vetélkedőn.

Pekarek János

 

Gál Mónika Patrícia, a Dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház belgyógyászatának, azon belül is a gasztroenteorológiának az ápolónője, egyben a Lorántffy Zsuzsanna Középiskola végzős évfolyamának hallgatója második lett az Euroskills versenysorozat országos döntőjén, amelyet március 5-én rendeztek Budapesten, a Hungexpo egyik pavilonjában. Ezen a vetélkedőn európai ápoló tanulók mérik össze tudásukat. Ez a második hely egyben azt is jelenti, hogy Mónika lesz az egyik versenyző, aki a versenysorozat idén októberben, a franciaországi Lille-ben megrendezendő kontinensdöntőjén képviseli majd hazánkat. Mónika dunaújvárosi felkészítő tanárai: Domanyek Eszter és Juhász Gergő voltak.

A huszonhárom éves, csendes, szerény leányzó, aki érettségi után fogott bele az ápolói képesítés megszerzésébe, még ezen a remek teljesítményen felül is szolgál meglepetésekkel. Ezek látszólagos véletlenek ám lassanként egymásba kapcsolódnak a beszélgetésünk során, mindvégig szép és következetes láncolatot alkotva.

Mónika Leningrádban született, 1991-ben. Édesapja magyar: akkor ott tanult az orvostudományi egyetemen. Édesanyja orosz, leningrádi, aki kéthónapos gyermekével és annak apjával költözött Magyarországra, amikor a magyar egyetemistákat a Szovjetunió összeomlásának idején visszahívták.

Mindketten, anya és apa megtalálták a helyüket Magyarországon, bár az apából nem lett orvos viszont sok szakmát művelt sikeresen. Az anya fordítóként lelt munkát. S az ügyhöz tartozik, hogy Mónika anyai nagyszülei Leningrádból Finnországba költöztek, ma is ott élnek. A csendes, szerény leány tehát a magyaron kívül négy nyelvvel ápol rokonságot: az orosszal, a finnel, valamint az iskolákban tanult némettel és angollal. Továbbá rendkívül komoly elkötelezettséget érez a gyógyítás hivatása iránt! Aminek édesapja, talán mondanom sem kell, rendkívül örül.

Mónika is megcélozta a egyetemet ahová nem vették fel. Akkor jelentkezett a középfokú ápolónői képzésre. S azért, hogy minél többet dolgozhasson a szakmában, az esti tagozatot választotta. Szerdánként tehát iskolában van, egyébként tizenkét órás váltásokban dolgozik a kórházban. Mint említettük, a gasztroenteorológiai részlegen de megfordult már az intenzív osztályon, a neurológián és a sürgősségi osztályon is: tehát korához képest nagy átlátással bír a ápolói munkáról.

Ami kezdetben nem tetszett neki. Hiszen orvos akart lenni. A gyógyítás viszont az ápolók szemszögéből teljesen más. Azonban nem kellett hozzá sok idő, hogy ebből a nézetből is megszeresse. Különösen, hogy mostani helyén, mondja, egészen kiváló csapat, nagyon összetartó közösség fogadta és fogadta be: orvosok, ápolók egyaránt.

Ha minden úgy megy, mint eddig (és miért ne menne?), akkor Mónika júniusban leteszi a szakmunkásvizsgát, mégpedig E-kategóriában, ami közelítőleg emelt szintű képesítést jelent. S ősszel már végzett, ám továbbtanulni akaró ápolóként vesz majd részt az Euroskills döntőjén, Magyarország színeiben.

Egy ilyen verseny nagyjából úgy zajlik, hogy az úgynevezett imitátor egy bizonyos sérülést jelez. Az ápolónak el kell döntenie, milyen azonnali beavatkozásra van szükség, és mindeközben fenn kell tartania a folyamatos kommunikációt a beteggel, hogy megnyugtassa.

Mónika feladata többek között egy otthoni baleset súlyos végtagsérülést szenvedett áldozatának és a sérülés súlyossága miatt elájult kísérőjének ellátása volt.

Mondanom sem kell: megbirkózott velük...

Ha kellett még bizonyosság arról, hogy fiataljaink bármely, ismétlem: bármely szakterületen képesek felvenni a versenyt a kontinens más, esetenként gazdagabb, korszerűbb országaiban élő kortársaikkal, akkor itt van.

Képesek világszínvonalú teljesítményre.

Itthon kellene hasznosítani képességeiket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!