Dunaújváros

2013.09.24. 17:11

A történelem részese lehetett

Szomorúan figyeli a vasmű körül kialakult helyzetet Radnai József, aki sajátjának is érzi a gyárat. Nem csoda, hiszen négy évtizednél is többet ott töltött.

Gallai Péter

Többek között erről is beszélt a vendégeknek Radnai úr akit kilencvenedik születésnapja alkalmából kedden otthonában köszöntött az önkormányzat nevében Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester.

Az ünnepelt Véménden született, hat éves kora után mint jó tanulót állami ösztöndíjjal taníttatták, de már az iskola alatt is sokat dolgozott. 1944-ben, az utolsók egyikeként az akkor észak Németországhoz tartozó területekre vitték, mint újoncot. Idehaza már a Balatonnál járt a front, de az ifjú Radnai is hamar belecsöppent a sűrűjébe, éppen elkezdődött a kiképzésük amikor kitörtek a harcok.

 


Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester adta át a város nevében az ajándékokat (Fotó: Gallai Péter)

 



– Egyből orosz fogságba kerültünk, ahol mi más járt az ember fejében, mint az, hogy hazaszökhessen. Mi öten ezt meg is próbáltuk, de sajnos elkaptak minket. Pechünkre az az őrség volt szolgálatban, akiktől megléptünk, s ezért megbüntették őket. Nos, ezt alaposan továbbadták nekünk...


Végül Kazahsztánba kerültem büntetőlágerbe, ahonnan 1947-ben jöhettem haza – elevenített fel egy szeletkét a történelemből és életéből Józsi bácsi. Majd elárulta: nagyon szeretett a vasműben dolgozni, ahol osztályvezető, de tolmács is volt, beutazta a kontinenst, és mindenhonnan egy-egy emléktárgyat hozott haza, ezekre nézve szívesen nosztalgiázik.

– 1953-tól egészen a nyugdíjig a gyárban dolgoztam, amit a magunkénak éreztünk. Éppen ezért nem örülök a mostani, negatív híreknek. Drukkolok nekik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!