Dunaújváros

2016.06.19. 19:32

A Turul Népe összegyűlt - Múzeumi hagyományőrző nap a római kőtárban

Dunaújváros – Az Intercisa Múzeum és a Kurultaj – Magyar Törzsi Gyűlést szervező Magyar-Turán Alapítvány – rendezésében valósult meg szombaton a Turul Népe elnevezésű Hagyományőrző nap a Római kőtár és romkert területén.

Balla Tibor

Mint Farkas Lajos , az Intercisa Múzeum igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, deklaráltan hagyományteremtő céllal jött létre a rendezvény, hogy kézzelfogható közelségbe hozza honfoglaló eleinket, szokásaikat, öltözetüket, fegyvereiket, harcmodorukat.

A rendezvényt pályázati formában jelentős összeggel támogatta Dunaújváros önkormányzata. Hingyi László képviselő elmondta, a város sok mindenről híres, így kultúrájáról, zenei programjairól, de Pentele és Intercisa is ismertté teszi. Mint mondta, tudták, hogy a Kurultaj egy nemzetközileg is ismert program Bugacon. Úgy gondolták, ez érdekelheti a város és környékének lakóit. A képviselő úr személy szerint is fontosnak tartja az ilyen rendezvényeket, mert minden ország büszke hagyományaira. Véleménye szerint ez jól illeszkedik a kormányprogramba, hiszen a migránskérdés aktualitását adja – az ilyen rendezvények segítenek megőrizni magyarságtudatunkat.

A hagyományőrző napon többször összecsaptak páncélban a gyalogos fegyveresek szabad harcban
Fotó: Ady Géza

A felállított két jurta egyikében a honfoglalás kori harci és használati eszközökből nyílt egynapos kiállítás. Kézközelbe kerültek a kaftánok, vagy szebben fogalmazva köpenyek, a viaszban főzött bőrpikkelyekből fűzött páncélzat, de megszemlélhetővé vált őseink félelmetes fegyverének készítési fortélya is.

Apropó, félelmetes fegyver! A nap talán leglátványosabb, és szerencsére visszatérő eleme a hagyományőrző társaságok fegyveres összecsapása volt. A X. század vége és a XI. század elejének vaskos harci öltözetébe bújt vitézek a szablyákat, dárdákat, íjakat, fokosokat és buzogányokat kézbe véve, szakszerűen használva törtek egymás testi épségére, cseppet sem kímélve magukat és ellenfelüket a tikkasztó napsütésben. Bemutatót tartottak harcmodorból, eltökéltségből egyaránt.

A párbajversenyt időnként magyar muzsika kísérte kobzon, nyenyerén, kecskedudán, és persze nem maradhatott el a táltosdobok lüktető biztatása sem. Az íjakat és különféle nyílvesszőket nem csak nézni lehetett, a fóti íjászok bárkit a felajzott fegyver közelébe engedtek, hogy kipróbálhassa. Az egyesület vezetője pedig kimerítő előadást tartott a különféle nyilakról, különösen a sokféle vesszőkről, melyekből kitűnik a félelmetes zengőnyíl, amelynek két lyukán átsüvítő szél hátborzongató harci hangot hallat. A napot a táltos imájával kísért szertűz zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!