Dunaújváros

2014.09.19. 17:20

A vasasok országos szervezettségének átlaga nagyon magas!

Dunaújváros - Balogh Bélát, a Vasas Szakszervezet elnökét a vasmű nyugdíjas szervezetének gyűlésén kérdeztük.

Pekarek János

– Kemény kérdéseket tettek fel a vasmű privatizációjáról a gyűlésen. Valóban nem érhetett el semmit a szakszervezet akkor?

– A kivásárlást és annak összegét nem befolyásolhattuk. Ám sok mindent elértünk: olyan feltételeket harcoltunk ki, amelynek köszönhetően például érvényben maradt a dolgozók számára párját ritkítóan előnyös kollektív szerződés, meghatároztuk az évenkénti béremelést és megakadályoztuk a csoportos létszámleépítéseket! Ebben benne volt az a taktika is, hogy idővel talán mód és lehetőség nyílik számunkra hasznosan együttműködni az új tulajdonosokkal.

Balogh Béla Vasas-elnök. Fotó: A. G.

– Ez a szakszervezet vagy a politikusok sikere volt?

– Szerintem a szakszervezeté: hiszen más privatizációk alkalmával az érdekvédőket egyszerűen kihagyták a politikusok a tárgyalásokból. Itt sokkal erősebb kondíciókat mutattak a kollégák a 2004-es egyezkedéseknél.

– Szóba került most is az új Munkatörvénykönyv, ami roppant hátrányos a szakszervezetekre nézve. Van lehetőségük befolyásolni ezt?

– Próbáltuk, hiszen tüntettünk is ellene. Azonban a politikában kisebbségbe került az az oldal, amely egyeztetni szokott a szakszervezetekkel. Most erőből megszavazták a változtatásokat, két perc alatt... Ezt a munkáltatók politikai lobbija érte el, amely bizonyította erőfölényét.

– Mekkora most a Vasas ereje Magyarországon?

– Kétszázharminc munkahelyi szervezetünk van, majdnem 22 ezer taggal. 40 nyugdíjas szervezetünk működik, ötezer taggal, és van négyezer tanintézményi tagunk is. A vasas iparágakban dolgozók szervezettsége 23 százalékos, míg az országos átlag csak 10 százalék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!