Dunaújváros

2012.12.02. 21:54

A kohászok védőszentje is figyelni fog?

Dunaújváros – Ha minden jól megy, a kohászok védőszentjének napján tárgyalnak majd a vasműsök a fő tulajdonosokkal.

Pekarek János

Legutóbbi információink szerint kedden, azaz december 4-én indul a vasműsök küldöttsége Alcsevszkbe (de lehet, hogy Donyeckbe, esetleg Moszkvába), hogy az ISD Dunaferr Zrt. fő tulajdonosaival, köztük Oleg Mkrtchannal megkezdjék tárgyalásaikat az egész idei éven végighúzódó béremelési-, prémiumrendszer- átalakítási és létszámcsökkentési problémákról.

A delegáció tagjai között lesz a tervek szerint Mucsi Zoltán, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezet, Csapó Tamás, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet vezetője, valamint velük utazik még az előzetes hírek szerint a cégvezetés egyik képviselője is. Az utazás időpontja és végcélja egyébként csak az elmúlt héten is többször változott már. A tárgyalások halogatásának egyik (ha nem a legfőbb) oka vélhetően az, hogy a háttérben a magyar kormány is erőteljes lépéseket tesz.

Sajtóhírek szerint két-három héten belül tisztázni szeretné, a többségi részvények birtokosa, az orosz Vnyesekonombank (az orosz állam fejlesztési bankja) hajlandó-e korszerűsíteni vagy eladni a vasművet. Mint a pénteki Magyar Nemzetben megjelent, a magyar állam nem vásárolna részt a Dunaferrben, ám minden eszközzel segítené annak talpra állását. Ennek egyik feltétele, hangzott a múlt héten egy dunaújvárosi sajtóbeszélgetésen, hogy ne legyenek elbocsátások a cégtől. Úgy tudjuk, a kormány más cégekhez hasonlóan a Hamburger Hungáriával és a Dunaferr-rel is stratégiai megállapodást kötne. A magyar-orosz gazdasági együttműködési kormányközi bizottság várhatóan januárban ül össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!