Dunaújváros

2015.02.22. 09:00

A vendég: Gausz András

Dunaújváros - Dr. Gausz András a Szegedi Tudományegyetem filozófia tanszékének docense tartott előadást a Pannon Oktatási Központ Gimnáziumában.

Körmendi Erzsébet

Dr. Gausz András rendhagyó előadást tartott a diákoknak, hiszen nem volt előre meghatározott téma és cím, csak annyit lehetett tudni előre, hogy a filozófiáról hallanak majd. Aztán a másfél óra alatt gondolatban bejárták a fél világot: Dél-Korea, az Amerikai Egyesült Államok, Anglia és Németország. Mindezt azért, hogy képet kapjanak a fiatalok arról, milyen a filozófia és a filozófia oktatásának a helyzete ezeken a területeken. Majd mintegy ellenpólusként rávilágított a filozófia siralmas magyarországi helyzetére. Az okokat tárta fel: mert a filozófia mindig az okokkal, a végső okokkal foglalkozik.

Dr. Gausz András előadásán az első padban ülő diákok: Pap Norbert, Kele Nóra, Cserni Patricia, Mészáros Kevin. Fotó: Ady Géza

Megtudhatták a résztvevők, hogy a 2006-ban kirobbant gazdasági világválság okai miben gyökereznek, és mi köze van mindennek a filozófiához. Kitért arra is, hogy miért kell traktorral vinni a lányokat buliba, hogy milyen kapcsolat van a francia forradalom, a prostituáltak, a matematika és a guillotine között, és miért kellene minden napunkat Johann Sebastian Bach zenéjének hallgatásával indítanunk.

A másfél órának egyetlen célja volt csupán, fellebbenteni a gyerekek előtt egy olyan világot, ami nehezen jelenik meg a szemünk előtt a hétköznapok során. A közoktatásban tanulók látókörének tágítása, a felszín alatt meghúzódó összefüggések és okok feltárása volt dr. Gausz András célja, amelynek maradéktalanul eleget is tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!