Dunaújváros

2016.03.09. 19:24

A Waldorf-rendszer

Dunaújváros - Sajátos pedagógiai rendszerrel ismerkedhettek Pentelén azok, akik Waldorf-iskolába íratnák gyereküket.

Pekarek János

Aki még nem járt Waldorf-rendszerű, azaz a Rudolf Steiner német pedagógus által az 1910-es évek végén kidolgozott elvekre épülő iskolában, az némiképp meglepődhetett a Pentelei Waldorf Iskola kedden este rendezett bemutatkozó előadásán.

Körben ültek a szülők. Jelkép: középpontban a gyermek!

Itt ugyanis (ez alkalommal is, mint már annyiszor...) szép körbe rendezett székek várták az érdeklődő szülőket, gyerekeket. A szív, a kéz és fej egységét középpontjába helyező Waldorf-pedagógia így mutatta be, hogy elsősorban a közösségi élményre, az együtt gondolkodásra épül.

A hangsúlyozottan hangsúlytalan: azaz visszafogott hangnemű foglalkozáson az iskola pedagógusai (akik az állami képzés mellett külön Waldorf-tanfolyamokat is végeznek) mutatkoztak be. Ezután különböző órák módszertanába pillanthattak be a résztvevők: így angol-, francia-nyelvórákba. De volt közös éneklés, s végül oldott beszélgetés sütemények mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!