Dunaújváros

2015.10.12. 17:54

Akváriumok és tanösvény - A csónakos turisták, de a városlakók is élményeket szerezhetnének

Dunaújváros - Látványos bemutatóhelyekkel gazdagodhat a jövőben a város alatti Duna-part. Helyieknek és turistáknak is!

Pekarek János

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület érdekes tervet dolgozott ki a horgász- és a vízi turizmus fejlesztésére. A Dunán hajózó csónakos turisták itt megpihenve nem csak fizetőképes keresletet jelentenének, hanem egyedi élményekkel is gazdagodva vihetnék tovább a város jó hírét.

Szabó Imre és Rózsavölgyi Árpád a folyópartján. A Dunán erre hajózó csónakos turisták itt megpihenve nem csak fizetőképes keresletet jelentenének, s vihetnék tovább városunk jó hírét Fotó: Ady Géza

Mindennek első és talán a legfontosabb eleme a horgásztanya előtti vízterület iszaptalanítása lenne. Erről már konzultáltak a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási tanszékének szakértőivel, akik szonáros (ultrahangos) felméréseket is végeztek a területen. Ennek eredménye, hogy itt az úgynevezett lágy üledék 22 ezer köbmétert tesz ki, az összesen 3,4 hektáros vízterület alatt. A horgászok már találtak vállalkozót, aki elhelyezné az öbölből kikotort iszapot, és a kotrás elvégzésére is tudnának szakembereket találni.

A második lépés egy tan-ösvény kiépítése lenne. amelynek első állomásaként maga a horgásztanya szolgálna. Három háromezer literes, a Duna élővilágát az eredetit megközelítő módon bemutató akvárium jelentené a legnagyobb attrakciót! (Erre is lenne vállalkozójuk, aki a Fővárosi Növény- és Állatkertben, illetve a Természettudományi Múzeumban már bizonyított.) Kérdés, hogy a horgásztanyát korszerűsíteni jobb-e, vagy egy új, a vízfelület fölé benyúló, vasbeton lábakon álló épület lenne-e célszerűbb? Ide várnák a turisták mellett a városlakókat is, elsősorban az óvodásokat és az iskolásokat. Az akváriumi bemutató a tanrendbe is kitűnően beilleszthető lenne, mint a biológiai ismeretterjesztés egy eleme!

Az úgynevezett Felső-öblöt, azaz a szabad strand öblét félintenzív horgászhellyé alakítanák, attraktív horgászlehetőségekkel, amit elsősorban az idetelepített ragadozó halak jelentenének. Ide vezetnék a partvédelmi kutak friss vizét is. Itt az ősi növényfajtákat is visszatelepíthetnék. A horgásztanya melletti patak torkolatánál évtizedek alatt képződött Füzes-félsziget növekedését azonban meg kellene állítani, és szükség lenne a kikötői öböl vizéhez levezető lépcsők korszerűsítésére is.

Ezek a tervek nagymértékben összecsengenek a városvezetés elképzeléseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!