Dunaújváros

2015.04.24. 16:09

Alapjövedelem: fontos fordulat!

Dunaújváros - Az emberhez méltó élet alapját jelentené az alapjövedelem bevezetése a PM politikusai szerint.

Pekarek János

Egy hétig kampányolt már a Párbeszéd Magyarországért a Dózsa mozi előtti téren az alapjövedelmről szóló ötletével, amikor az elképzelés által gyógyítani vélt társadalmi okokat, valamint az alapjövedelem összegét, formáit és forrásait felsoroló transzparensek előtt sajtótájékoztatót is rendeztek pénteken délután e témában.

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője és Szabó Zsolt, a PM újvárosi önkormányzati képviselője szerint ez az akció pártjuk alapjövedelem-kampányának egyik állomása volt. Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy Magyarország (tetszik vagy sem) a négymillióm szegény országa lett. Egymillió emberhez nem jutott el a rezsicsökkentés. Ezért (is) lenne fontos az alapjövedelem bevezetése. Amelynek lényege, hogy minden magyar gyerek kapna huszonötezer forintot, már megszületése előtt hat hónappal kezdve egészen nagykorúságáig. A felnőtt magyar munkanélküli állampolgár havonta ötvenezer forintos alapjövedelemben részesülne - tehát egy munkanélküli kismama havi hetvenötezer forintban részesülne. Ugyanakkor annak érdekében hogy a ösztönözzék az elhelyezkedést, más szóval: hogy értelme legyen a munkakeresésnek, munkavállalásnak, a nettó minimálbért százezer forintra emelnék.

Mindezzel együtt természetesen megszűnne a közmunka, és más szociális juttatások. Részben ezek megszüntetése teremtené meg az a forrását az alapjövedelemnek - valamint a PM korrupció- és a pazarlásellenes programja, amely például kötelezővé tenné a nyílt közbeszerzési pályázatokat a mostanában eluralkodott zártkörű, meghívásos pályázatok helyett.

Továbbá leállítanák a stadionépítéseket és egyéb presztízsberuházásokat is. Mindezek után rendelkezésre állna az a kétezer milliárd forint, amibe az alapjövedelem bevezetése kerülne, hangsúlyozta Szabó Tímea, aki kijelentette, hogy ezzel Magyarország történelmében először megszűnne a nincstelenség, nem lenne éhezés, s végre lenne pénz a munkakereséshez is! Ez pedig azonnali és radikális változást jelenmtene az országban, és élénkítené a gazdaságot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!