Dunaújváros

2014.09.16. 17:30

Alig néhány négyzetméteren nagyon sok mindent lehet termeszteni

Dunaújváros - Ha pályázat útján nem is, de civil kezdeményezésből mégis sikerült közösségi kertet csinálni. Példa lehet!

Pekarek János

Az is sokat elárul a helyzetről, hogy néhány lakó fügét termeszt a Barátság városrész egyik kies terén, nevezetesen a Jászai Mari tér fái és bokrai között, a Mickiewicz utcai házak déli ablakai alatt. Ez a füge pedig termett is az idén: jó étvággyal fogyasztották a mézédes gyümölcsöt a környékbeliek. A hat, nem is annyira kicsi fügebokor viszont nem csak az időjárásunk változásáról ad képet: változik a lakóközösség is.

A Jászai Mari téri közösségi kiskert ötletgazdája, Kaszás Éva a bőven termő paradicsomtövek mellett, az egykori homokozóból kialakított parcellánál.

Arra sok helyen van példa, szerencsére, hogy az ablakok alatt szebbnél szebb virágágyások pompáznak, amik az ott lakók (többnyire a földszinti lakások tulajdonosainak) gondoskodását, igényességét dicsérik. Ez azonban, itt a Jászai téren valami más! Annyiban, hogy a füge között cukkini terem, mellettük mogyoróbokrocskákat és kaprot ültettek el, odébb almafákat telepítettek a lakók, s az egykori játszótér sajnos, környékbeli gyerekek híján már gazdátlan homokozójában eper- és málnabokrok, bazsalikom, sóska, lila bab, zeller terem. Kicsit odébb diófa növekszik, s akkor még a paradicsomtövekről nem is szóltunk. Egész kis lakóközösségi kert ez itt!

Nem tévedés! füge, ami szépen termett az idén a délre néző ablakok alatt. Fotók: Ónodi Zoltán

A hangsúly pedig szerintem mindenképpen a közösségin van. Kaszás Éva, nyugdíjas kollégánk, aki szintén a Mickiewicz utcában lakik, tavaly már megpróbált egy pályázat révén ilyen közösségi kerteket kialakítani a városban. Akkor az Ady és a József Attila utcák közötti parkokba gondolta e kertecskéket elhelyezni – sajnos, a pályázat sikertelennek bizonyult. Akkor gondolt arra, hogy a lakóházához közeli téren talán megpróbálkozhatnának hasonlóval. Elvégre alig néhány négyzetméteren nagyon sok mindent lehet megtermelni, figyelemreméltó mennyiségben. A hat tő paradicsomról például a nyár eleje óta mindennap fél kiló zöldséget lehetett leszedni.

Az ötlet fényes sikert aratott! Egyrészt azért, mert sokan segítenek a növények gondozásában: ki a fákhoz ért, ki a konyhakerti növényekhez. Másrészt az is siker, hogy nagyon sok környékbeliről kiderült: nagyra becsülik mások munkáját. Annyira, hogy senki nem szedi le a termést, csak akkor, ha előbb engedélyt kérnek rá...  A diófák példája is sokat elárul. A közeli Duna-parti sétányon is ültettek három diófa-csemetét a lakók. Kettőt kitörtek, s bár újra kihajtottak, ismét eltörték őket. A harmadik viszont, hála a gondoskodásnak, még él!

Városi kertek: civil mozgalom

A Városi Kertek Egyesülete tipikus civil mozgalom: az üres nagyvárosi telkeken többnyire önkormányzati támogatással, de saját szerveződésben, a maguk munkájából, közös költséggel termesztenek haszonnövényeket a környéken lakók.  A kezdeményezés a budapesti Józsefvárosból indult, de például Székesfehérváron is remekül működik a PaKK, a Palotavárosi Közösségi Kert a panelrengetegben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!