Dunaújváros

2015.03.20. 17:45

Alternatív képességfejlesztés

Dunaújváros – Gál Attila kineziológus előadást tartott a kórházban a tanulási nehézségekkel kapcsolatban és azoknak kezeléséről.

A dunaújvárosi Egészségfejlesztési Iroda előadássorozata folytatódott csütörtökön, amin az előadó bevezette a jelenlévőket az okulási folyamatok elméleti hátterébe, majd a lehetséges problémákat kiemelve adott tanácsokat, ezeknek a kivédésére.

Ilyen gond lehet a dyslexia (olvasási nehézségek), a dysgraphia (írással kapcsolatos problémák), valamint a dyscalculia (ami a matematika elsajátítását nehezíti meg).

A gyors tanulást az agyban képződő idegsejt kapcsolatok teszik lehetővé, aminek öt fajta törvényszerűsége létezik: minél fiatalabb valaki, annál alakíthatóbb: az a funkció fejlődik, amit használunk; a pszichés funkciók idegrendszeri struktúrához kötődnek; vannak olyan funkciók, amik fejletlenek és végül, hogy egy funkció fejlesztése és annak holdudvarában a többi is fejlődik. A tanulás mozgástapasztalatokkal kezdődik egészen kisgyermekkorban, majd az addig megtanultakat kell alkalmazni. A képességek alapjait egyrészt a személyek adottságai, másrészt a környezetük hatásai befolyásolják.

Az EDU-kineziológiát, azaz a játékos agytornát javasolják a hatékony tanulás érdekében. Ezenkívül vannak olyan gyakorlatok, amikkel segíteni lehet az ismeretszerzés okozta nehézségeket. A víz ivás energiát ad, az „agygombok" masszírozás tisztítja a gondolkodást, a keresztbe lendítés aktivitással tölt fel valamint a „cook csomó" a pozitív hozzáállást segíti és nyugtatóan hat a hiperaktív csemetékre is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!