Dunaújváros

2015.05.18. 13:32

Atyafiságos üdvözlettel! - Menyhárt Ferenc és Zsiros Mária szociográfiát mutatták be

Dunaújváros - Az Intercisa Múzeumban mutatták be Menyhárt Ferenc - Zsiros Mária: Atyafiságos üdvözlettel! Cecének és minden magyar falunak című szociográfiát.

Szente Tünde

A kötetről Farkas Lajos igazgató beszélgetett a szerzőkkel, és a cecei származású Pordány Saroltával, a Budapesti Művelődési Központ vezetőjével, valamint a Cecei Általános Iskola igazgatójával, Király Lászlóval. Juhász Nikolett, a zeneiskola növendéke harmonikán játszott.

A beszélgetés során kiderült, hogy a cecei kötődésű szerzők miként kerültek kapcsolatba a kötet Ajánlását megíró professzor Horváth Jánossal, Cece díszpolgárával, az országgyűlés korábbi korelnökével, akinek a könyv címét is köszönhetik.

A jelenlevők megtudták, kutatásukhoz miért éppen a szociográfia módszerét választották, s miként jutottak információkhoz a településen élőktől. A Cecei iskolával való évek óta tartó gyümölcsöző együttműködésük nyomán készültek külön erre a célra az alsósok rajzai, amik a könyvborítót is színesítik, valamint a felső tagozatosok dolgozatai arról, milyennek látják szülőfalujukat, s miként tervezik a jövőt?

A szociográfia szerzői: Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc. Fotó: Zs. E.

S persze nem lenne hiteles a könyv, ha nem foglalkoztak volna sok más érdekesség mellett a híres cecei paprikával, no és a dinnyével, amely ma is sokak megélhetését biztosítja. S akit érdekel a sokrétű, kritikus hangvételű elemzés, az nem csupán Cecéről, de minden magyar faluról korképet kap a múlt összefüggéseinek feltárásával, egy újszerű jövőkép körvonalazásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!