Dunaújváros

2014.01.16. 18:50

Az árvíz után: DUDIK

Dunaújváros - Tárlatok, koncertek, gálák, remek színházi darabok jellemezték a mögöttünk hagyott esztendőt. Közelmúltidéző.

Szabó Szabolcs

Július: Rekordszámú, több mint 140 pályamunka érkezett a lapunk által meghirdetett Védett állatok és növények gyerekszemmel pályázatra. A kisdiákok alkotásai a Kortárs Művészeti Intézet munkatársa Fehérvári Tamás zsűrizte, aki így összegezte a pályázat eredményét: műértő szemmel is igazi alkotások születettek, amelyek a valós helyzetre reagálnak, természetvédelmi kampányokban is megállnák a helyüket .

A Petőfi Művészeti Liget szabadtéri színpadán debütált a Bartók nyári bemutatója, a Szegény Dániel! A fordulatos krimibe ágyazott vígjátékot Kiss Attila, a teátrum színművésze rendezte.

Július első hétvégéjén immáron huszonegyedik alkalommal jelentkezett Paksi Gasztroblues Fesztivál. A háromnapos rendezvényen a világhírű gitáros, Al Di Meola is fellépett. A nemzetközi blues-élet egyik legjobb gitárosa Little D. Weevil, azaz Szűcs Antal Gábor lépett fel július 12-én a Liget színpadán.

A dunai árvíz miatt egy hónapott csúszott, de tavaly nyáron is jelentkezett, ezúttal a Szalki-szigeten a DUDIK Fesztivál. A helyi zenekarok és lemezlovasok mellett itt volt a Tankcsapda, az Alvin és Mókusok, valamint a P.A.S.O. is. Elindult a Dunaújvárosi Főiskola csónakházában tábort vert Skicc Művészeti Egyesület alkotótábora. A helyi képzőművészek mellett érkeztek alkotók Egerből, Budapestről, Romániából és Ausztriából is.

Augusztus: Szeptembertől Vári Bertalan vezetésével dolgozik a Bartók Táncszínház. Az új társulat, amely Vári korábbi csapatára a Varidancre épül augusztus 2-án, a Liget színpadán mutatkozott be a dunaújvárosi közönségnek. Bevetésre vár a Miska huszár olvashatták lapunk augusztus 6-ai számában. A hét éve épülő gigantikus ólomkatona építője Rohonczi István lapunknak adott interjújában elmondta, a szobor kiöntéséhez és felállításához közel 35 millió forintra lenne szükség.

Rapid gerillatárlattal jelentkezett a Kortárs Művészeti Intézet ica-POPDOWNSTORE névre hallgató alakulata. Az első bevetésen Horváth Tibor és barátai építettek egy éjszakai kiállítást, Arbeit mach dich címmel.

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte a László Imre Magyar Nóta Kedvelők Klubja.

Farkas Éva Mária alkotásaiból nyílt kiállítás a Kamara Galériában.

Négy fúvószenekar és öt mazsorett csoport vett részt a tizenhatodik alkalommal megrendezett nemzetközi találkozón augusztus 20-án. Kossuth Lajos szobrát avatták fel Kulcson.

Szeptember: Évadnyitó közösségi pikniket tartott a Bartók színház a Petőfi Ligetben, ahol bemutatták az ünnepi évad programtervét is. Ondörod címmel nyílt fotókiállítása Boda András kollégánknak a Kamara Galériába. Önálló, eddigi pályáját bemutató nagyszabású kiállítással jelentkezett Rohonczi ROHO István, a Kortárs Művészeti Intézetben.

A Régészet Napjai címmel izgalmas programsorozattal várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum. A 10. Tökfesztiválon kapta meg a Fejér megye legkedveltebb üdülőhelye címet Rácalmás városa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!